Zelf een skûtsje bouwen voor het goede doel

LEMMER - Nu het corona virus zich weer uitbreidt en de mensen opnieuw meer thuis zitten, heeft Harrie Schadenberg, in samenwerking met het ’t Fredehûs en Sociaal werk De Kear, besloten om weer nieuwe bouwpakketten samen te stellen waarmee de inwoners van de Fryske Marren zelfstandig een miniatuur skûtsje kunnen bouwen.

Een skûtsje (Fries voor ‘schuitje’) is een houten of stalen Friese tjalk gebouwd voor het vervoer van vracht in Friesland. Afhankelijk van het seizoen vervoerden ze mest, terpaarde, aardappelen en andere bulkgoederen. De schipper en zijn gezin woonden aan boord van het skûtsje.

Op vrijdag 26 november kan men terecht in het PAC, Straatweg 52-D, om daar het bouwpakket van een skûtsje op te halen. Dit is mogelijk tussen 14:00 uur en 16:00 uur. Het bouwpakket kan thuis in elkaar worden gezet. Het enige wat men nodig heeft, is een figuurzaag, houtlijm en een hout vijltje.

Goed doel
Het bouwpakket kost € 10. Dit bedrag zal in zijn geheel worden besteed aan “Mercy Ships”. Mercy
Ships heeft een aantal ziekenhuisschepen bemand met vrijwilligers die de armste landen van de
wereld helpen door medische zorg te bieden.

Ondersteuning
Voor ondersteuning tijdens het bouwen kan men iedere 2e vrijdag van de maand terecht bij ’t
Fredehûs in Balk. Harrie Schadenberg zal dan aanwezig zijn voor extra hulp. Ook is hij telefonisch bereikbaar op nummer 0514 603051.

Voor wie graag een bouwpakket wil ontvangen, maar het huis niet kan verlaten kan contact opnemen met Harrie Schadenberg of met Frank Timmerman, Buurtwerker Sociaal werk de Kear, 06-51291262.
Dit initiatief zal verder de richtlijnen volgen van het RIVM.