Vandaag zaaien in de moestuin met hulp van ervaren tuiniers bij volkstuin Joure

Eigen foto

JOURE - Nieuwe tuiniers worden vandaag bij Volkstuinvereniging Voor Nut en Ontspanning in Joure geholpen met praktische tips tijdens dekeerste van de Groene Dagen. Het is op het tuincomplex Haskerfjildwei in Joure, van half elf tot twaalf uur deze ochtend.

Het uitgelichte thema is het zaaien van groentes en poten van aardappels. Joure is zo’n beetje de bakermat voor de Friese aardappelteelt. Het is te danken aan jonkheer Philip Frederik Vegelin van Claerbergen die tijdens een reis naar Ierland enkele piepers had meegesmokkeld om ze in de eigen tuinen van zijn landgoed Herema State te poten. Hij kon pronken met het resultaat en deelde daarna het nieuwe voedselgewas met anderen van adel.

De doorbraak naar het huidige volksvoedsel was op 13 december 1742. Op die dag aten Maria Louise, Marijkemeu, en haar prins Willem IV hun eerste gekookte aardappelen. In Leeuwarden, tijdens het middagmaal. Als het prinselijk paar aardappelen kon eten, dan het volk ook.

De leden van de volkstuinvereniging telen drie eeuwen later met veel meer en veel betere rassen.
Want naast Bintje, Bildtstar en Eigenheimer zijn er tientallen andere om uit te kiezen, gele, rode en ook bijvoorbeeld paarse.

Een beginnend tuinier zit met veel vragen. Hoe poot je een aardappel? Wat is een goede bemesting? Toch kan het simpel zijn. Een aardappel in een emmer met grond geeft al een schaal vol opbrengst, een paar vierkante meter tuin geeft zelfs een mooie voorraad.

Het is ook tijd om kruiden te zaaien. Tijm en salie zijn ideaal als vleeskruid, basilicum, dille en bieslook zijn vers geplukt heerlijk in salades. Het doel is een mooie oogst ui eigen tuin. Daarom worden er praktische tips gegeven door ervaren tuiniers tijdens Groene Dagen. Op de zaterdagochtenden van 23 april, 21 mei, 18 juni en 16 juli is eenieder welkom. Opgave is niet nodig.