Zaterdag 9 oktober herdenkings- en bevrijdingsconcert Friesland in Sint Nicolaasga

SINT NICOLAASGA - Na eerder uitstel is de stichting Nationale Herdenking Joure ,,nu bijzonder verheugd het Herdenkings- en Bevrijdingsconcert 'Friesland, 75 jaar vrijheid' aan te kunnen kondigen.'' Het concert zal op zaterdag 9 oktober plaats gaan vinden in de RK-kerk te Sint Nicolaasga. Commissaris van de Koning Arno Brok zal het concert om 20.00 uur openen. Publiek is welkom.

De muzikale uitvoering is in handen van Het Nationaal Symfonisch Kamerorkest, het Noord Nederlands Kamerkoor, solisten Wendy Roobol (sopraan), Joep van Geffen (bariton). Het geheel staat onder leiding van dirigent Jan Vermaning.

Een Hollands Requiem
Johannes Brahms schreef in de jaren 1865-1868 een groot werk voor koor, solisten en orkest. Het bestaat uit zeven delen en is een geestelijk werk zonder liturgische teksten.
In principe gaan alle Requiems over de dood en met name de persoon die overleden is.
Dit werk van Brahms gaat juist over de nabestaanden, dus degene die achterblijven.
In die zin is dit werk zeer toepasselijk voor de nabestaanden van de slachtoffers van bv de WOII.

Brahms wilde het werk “een Menselijk Requiem’ noemen, maar vanwege de tekst in het Duits werd het woord ‘Deutsches’ gebruikt. Ein Deutsches Requiem... Het Requiem is geen treurmuziek. De centrale gedachte van het werk is niet de eeuwige rust van de overledene, maar voor alles de troost voor degenen die het leed dragen. Muziek voor de levenden.

Het monumentale werk heeft een zeer indrukwekkende inhoud en is voorzien van indrukwekkende teksten. De tekstschrijver Jan Rot heeft het origineel van Requiem - Brahms voorzien van een bijzondere hertaling. Dat deed hij in 2007, de premiére vond plaats op 16 december van dat jaar in Rotterdam. De Stichting Nationale Herdenking Joure wil juist deze hertaling laten uitvoeren op zaterdag 9 oktober 2021 “Levend zijn de doden, zolang wij hen herdenken”

Publiek is welkom. Informatie over de voorwaarden, richtlijnen RIVM, en kaartverkoop zijn verkrijgbaar bij de VVV-Joure, Midstraat 99. Telefoon 0513 - 41 60 30. www.friesland.nl/nl/locaties/414524117/vvv-joure