Woudagemaal vandaag en morgen open tijdens Nationale Gemalendag

Fietsspel bij ’t Stoomlokaal Foto Sonja Hylkema

LEMMER - Vandaag, zaterdag 14, en morgen, zondag 15 mei, is het nationale gemalendag. Op deze dag wordt ook de nationale molendag gehouden. In dit weekend zijn zoveel mogelijk gemalen en molens open voor het publiek. Het grootste, nog werkende stoomgemaal Ir. D.F. Woudagemaal is op zaterdag 14 mei van 10.00 – 17.00 uur geopend.

Bezoekers krijgen op deze bijzondere dag niet alleen een rondleiding door het gemaal, maar ook een gratis kop koffie, thee of limonade. Voor de kinderen zijn er tijdens de nationale gemalendag verschillende waterspelletjes en een speurtocht.

Hoogste ‘gemaaldichtheid’ ter wereld
Friesland heeft met ongeveer 1.000 gemalen de hoogste ‘gemaaldichtheid’ ter wereld. Eén van die gemalen is het Woudagemaal in Lemmer. Dit monumentale stoomgemaal wordt bij extreem hoogwater nog steeds ingezet om het teveel aan water af te voeren naar het IJsselmeer. Het Woudagemaal heeft een pompcapaciteit van 67m3 per seconde en pompt in 35 seconden een Olympisch zwembad leeg!

Leuk en leerzaam voor jong en oud
Een bezoek aan het Woudagemaal begint in het naastgelegen bezoekerscentrum. De interactieve expositie vertelt jong en oud het verhaal van het Friese waterbeheer en de gevolgen van de klimaatverandering. Ontdek bij de puzzeltafel welke duurzame en klimaatbestendige keuzes je zelf kunt maken. En beleef met de VR-bril het Woudagemaal van binnenuit! De koffie- en theeschenkerij in de Panoramazaal biedt een spectaculair uitzicht over de baai van Lemmer en het IJsselmeer.

Een bezoek aan het Woudagemaal is genieten van bijzondere architectuur, techniek en een waterrijke omgeving.