Wordt Sloten vestingstad van het jaar?

SLOTEN - Namens gemeente De Fryske Marren is Sloten genomineerd voor de titel 'Vestingstad van het Jaar'. De verkiezing is een initiatief van de ANWB.

'Steden met dikke muren, omarmd door een groene ster van stadswallen en met een beetje geluk met wat oude kanonnen naast de stadspoort… Van dat soort vestingsteden heeft Nederland er meer dan 160', zo laat de wielrijdersbond op haar website weten.

Steden die versterkt zijn tussen de 15e en 18e eeuw, met die ommuring moest de vijand buiten de poort worden gehouden. ,,Wat bleef zijn steden en stadjes waar de historie bij wijze van spreken van de gevels druipt en waar je heerlijk kunt wandelen over stadswallen en -muren met weergaloos uitzicht'', aldus de ANWB. En de elfstedenstad Sloten voldoet aan dat beeld.

Ontstaan
Sloten ontstond in de dertiende eeuw als nederzetting bij een stins van de familie Van Harinxma thoe Slooten. Deze stins stond bij de kruising van de handelsweg van Bentheim naar Stavoren. Sloten wordt op een oorkonde van 30 augustus 1426 als stad genoemd.

40 vestingsteden
Van de eerste lijst met 160 kanshebbers zijn er uiteindelijk 38 overgebleven. Naast Sloten zijn dat in Friesland nog om Dokkum, Franeker en Harlingen. De criteria voor beoordeling zijn dat het onder meer om een beschermd stadsgezicht moet gaan met wallen, muren en/of poorten. Ook mogen de kanshebbers niet meer dan 40.000 inwoners hebben.

Stemmen
Stemmen op het mooiste vestingstadje van Nederland kan tot en met 15 april via de link https://www.anwb.nl/forms/eropuit/mooiste-vestingstad-2021

Kijk voor de video van Omrop Fryslân op https://www.omropfryslan.nl/nijs/1043754-fideo-sleat-wol-festingssted-fan-it-jier-wurde