Wethouder opent expositie ‘75 jaar Vrijheid’ in Haskerland, nog tot en met paasmaandag in Museum Joure

Roel de Jong en Ties Halma Foto Gert Bazuin

JOURE - Wethouder Roel de Jong opende donderdag de expositie over Haskerland in de Tweede Wereldoorlog en de daaropvolgende bevrijdingsfeesten. Dit gebeurde in It Kofjelokaal van Museum Joure. De Jong deed dat samen met Ties Halma, die de dagboeken van Piet Hoekstra insprak.

De expositie en filmdocumentaire zijn daar nog tot en met paasmaandag te zien. Beide zijn samengesteld door het Histoarysk Wurkferbân Skarsterlân ter gelegenheid van de viering van '75 jaar Vrijheid' in 2020. Er is gebruik gemaakt van foto’s, documenten en filmbeelden van Haskerland tijdens de Tweede Wereldoorlog en de bevrijding. Inclusief een originele film van de bevrijdingsfeesten in Joure. Rode draad in de documentaire is het dagboek van melkboer Piet Hoekstra die als jongetje de oorlog meemaakte en vijf jaar lang dit dagboek bijhield.

Gratis toegang
Film en expositie zijn zaterdag 16 april van 10 tot 17 uur en zondag 17 en maandag 18 april van 13 tot 17 uur te bezoeken. De film draait doorlopend. Iedere dag zijn er mensen van de organisatie aanwezig, die graag vertellen over de totstandkoming van deze expositie en de film. De toegang is gratis, een kaartje voor het museum is ook niet noodzakelijk. It Kofjelokaal is te vinden aan de Midstraat 99 of Museumstraat 2 in Joure.