Vrijdag gratis naar de strijd om de Gouden Swipe op drafbaan Joure

JOURE - In 2020 zonder publiek en vorig jaar helemaal niet, maar vrijdag is het weer zover: Swipedei. Op de drafbaan van Joure kunnen liefhebbers van de drafsport weer gratis genieten van dravende paarden voor de sulky's.

Negen koersen zullen er worden verreden op de Jouster grasbaan. De strijd van paarden en pikeurs begint om vier uur in de middag. Tussen de koersen door is er een programma met Friese paarden en een ponyrace.

Hoogtepunt is de zesde koers om de Gouden Swipe. Dan treden negen amatrices in het strijdperk om als eerste over de meet te komen en daarmee de Gouden Swipe in ontvangst te nemen. De gouden zweep is een wisselprijs, tenzij een amatrice deze driemaal achtereen weet te winnen of vijfmaal in totaal.

Een andere grote koers is nummer acht. Zeven combinaties starten voor de 'Fjouwer fan de Jouwer'. Dit is een koers over maar liefst 4225 meter.

Die eer viel Hiltje Tjalsma al te beurt in 2016. Met in totaal zeven overwinningen is zij de meest succesvolle amatrice op de baan van Joure. In 2020, tijdens de Jouster Merke Koersen in september, was Samantha Stolker met Annabella LCH de tot vrijdag laatste die de Gouden Swipe als winnares in de handen mocht houden. Zowel Tjalsma als Stolker verschijnen tijdens de komende editie weer aan de start.