Viering Sint Maarten ook dit jaar aan regels gebonden

Foto Gewoan Dwaan / Douwe Bijlsma

DFM - Donderdag wordt het feest van Sint-Maarten gevierd. Kinderen gaan weer met hun lampion bij de deuren langs om een liedje te zingen en een traktatie te krijgen. Ook dit jaar is het lichtjesfeest in verband met het coronavirus aan regels gebonden.

Optochten tijdens Sint-Maarten zijn toegestaan, als ,,iedereen rekening houdt met de omstandigheden'', zo laat de gemeente weten. Het is volgens De Fryske Marren van belang om voldoende afstand tot mensen in de deuropening te houden.

De gemeente geeft aan om groepjes zo klein mogelijk te houden. Per groepje is het advies dat er maximaal twee volwassenen mee gaan, die op anderhalve meter van elkaar blijven. DFM: ,,Organiseer geen activiteiten in de straat of buurt waarbij volwassenen in een groep bij elkaar komen.''

Streep met stoepkrijt
Bewoners wordt aangeraden om alleen voorverpakt snoep te geven. Ook hen wordt gevraagd om op 1,5 meter afstand te blijven en dit aan te geven door bijvoorbeeld met stoepkrijt een lijn te trekken. ,,Het kan ook handig zijn om, als mee wilt doen, een lichtje bij de deur te zetten zodat de kinderen weten dat ze bij u kunnen aanbellen.'' Voor wie niet meedoet is de tip om een briefje met die boodschap aan de deur te hangen.