Vader en zoon, ontroerende theaterdialoog in Joure en Ternerne

Foto Florian Cats

DFM - Twintig jaar geleden speelden Joop en Mads Wittermans 'Vader en zoon'. Na al die tijd staan ze met deze voorstelling weer op de planken. Er is in al die tijd het nodige veranderd. De geestige, ontroerende en soms pijnlijke theaterdialoog ging op vrijdag 8 oktober in première bij Tryater.

De voorstelling, die geregisseerd wordt door Liesbeth Colthof, is op woensdag 3 november te zine bij ‘t Haske in Joure. Op vrijdag 5 november komt 'Vader en zoon' naar De Buorkerij in Terherne.

Rollen omgedraaid?
In de voorstelling van twintig jaar geleden had pa last van een midlifecrisis en weigerde zoon, ondanks de inspanningen van z’n vader, te voldoen aan de normen van de maatschappij. ,,Anno 2021 hikt de zoon tegen een midlifecrisis aan en lijkt hij conformist te zijn geworden. Terwijl in vader de anarchist ontwaakt; hij zet zich af tegen alle regels die het ouder worden en de naderende dood met zich meebrengen. De rollen zijn dus volledig omgedraaid, of ligt het toch anders?'', zo stelt Tryater de vraag.

Zes schrijvers
Bouke Oldenhof, Joeri Vos, Rob de Graaf, Marijke Schermer, Bodil de la Parra en Jan Veldman kregen alle zes de opdracht om een scène te schrijven. Door Jan Veldman en regisseur Liesbeth Colthof zijn deze kunstig met elkaar vervlochten tot het uiteindelijke script. Vader en zoon is een spel tussen feit en fictie, toen en nu. Een hartstochtelijk gesprek over ouder worden, jarenlange patronen en elkaar los durven laten. De voorstelling is grotendeels Nederlandstalig met zo nu en dan Fries.

Bij de voorstellingen wordt er rekening gehouden met de maatregelen van het RIVM.