UITfestival: zaterdag start van het culturele seizoen in De Fryske Marren

Foto Ricardo Veen Media

DFM - Dit jaar trappen de gemeentes Súdwest-Fryslân en De Fryske Marren voor het eerst het culturele seizoen gezamenlijk af tijdens het UITfestival Waterland van Friesland (WVF)De dorpen en steden die meedoen aan deze traditionele start van het culturele seizoen presenteren op 9 september het meest veelzijdige en spraakmakende culturele programma dat de regio te bieden heeft. 

Voor de Fryske Marren zijn dit de dorpen Joure, Balk en Lemmer. Zo zijn er muziek-, dans- en theateroptredens, verschillende exposities, is er van alles te beleven voor de jeugd én staan er overal kraampjes van musea, ateliers, galeries en andere cultuuraanbieders. Een gevarieerd aanbod voor jong en oud dus.   

De regio staat bol van de cultuur
Tijdens het UITfestival WVF op 9 september staan verschillende dorpskernen weer bol van de cultuur. De lokale comités zorgen voor een gevarieerd programma tijdens deze dag, met onder meer muziek-, dans- en theateroptredens, verhalenvertellers, exposities van foto’s en schilderijen, beeldend kunstenaars in actie, poëzievoordrachten, een cultuurmarkt met kraampjes van cultuuraanbieders. Ook is er voor de kinderen onder anderen schminken, dans demonstraties, muziek – en schilder workshops. Wethouder Janita Tabak, van de gemeente De Fryske Marren, verricht de officiële opening in Balk, in Joure wordt het festival gezamenlijk muzikaal afgetrapt.  

Het programma
Hieronder een greep uit het programma in de verschillende steden en dorpen. Het volledige programma staat op uitfestivalwvf.nl.

Balk: Breng een bezoek aan de cultuurmarkt langs de Luts en bekijk werken van verschillende kunstenaars, haal informatie op van verschillende cultuuraanbieder en organisaties, of schrijf je in voor een leuke cursus, workshop of muziekles. Beluister muziek van verschillende koren en korpsen op de hoek van de Raadhuisstraat/bogermanstraat. In het Breahús is er een doorlopend muziekprogramma van Muziek aan de Luts. Maar ook op het water is er muziek te beluisteren van Romheen met La zona. In de Bibliotheek draagt dichter Job Degenaar voor uit eigen werk, kunnen kinderen zich vermaken met verhalen uit de verteljas. En ook voor natuurliefhebbers zijn er kramen van Bezoekerscentrum Mar en Klif, IVN Sudwesthoeke, Groen doen en vogelwacht Balk.

Joure: In het centrum van de Vlecke zijn maar liefst 4 podia en een cultuurmarkt te vinden. Op het plein voor de RK kerk zijn verschillende muziekorganisaties en koren te bewonderen en een dans optreden van D-zire Colourguard. Het poppodium is op het DE plein te vinden met een divers muzikaal programma van lokale bands, met o.a.: het duo No sa, 80’s band Crimping Iron en metal band Quiet as always. In de Hobbe van Baerdtkerk kunt u het koor Us Lyts Dorpke beluisteren, een pianovoorstellingen van de leerlingen van pianoschool Masako Otsuka. En de talentvolle muzikanten van het Uitblinkers traject van CvK It Toanhûs. Probeer verschillende instrumenten uit en doe mee met een schilderworkshop. In de Midstraat is er een cultuurmarkt met en verscheidenheid aan kunstenaars, cultuuraanbieders, muzikanten en workshops. In de doopsgezinde kerk kun je genieten van experimentele muziek van WTVLD en optredens van de Nijjiersrevue.

Lemmer: Rond de Tsjerke oan ’t Dok, Papageno, Schans en op de Schulpen is er muziek– en dans te vinden. Er zijn informatie en inschrijfmogelijkheden te vinden op de cultuurmarkt en is er werk te bewonderen van diverse kunstenaars. Gedurende de gehele middag kun je op bezoek bij de gezellige huiskamerbibliotheek van Lemmer voor het voormalig gemeentehuis. Speel Koersbal op de markt of laat je schminken.

Overkoepelende organisatie UITfestival WVF
Súdwest-Fryslân: Cultuurplein Súdwest-Fryslân
De Fryske Marren: Bibliotheken Mar en Fean, CVK It Toanhûs, Mar en Klif, Stichting Oud Lemmer en Museum Joure