Tour de Mans brengt bekende organist naar Sint Nicolaasga

Martin Mans speelt in Sint Nicolaaskerk Foto Gewoan Dwaan / Douwe Bijlsma

SINT NICOLAASGSA - Onlangs werd een start gemaakt met een reeks zomerconcerten onder de titel 'Tour de Mans', toepasselijk in deze periode van de grootste wielerronde in Frankrijk. De bekend organist Martin Mans doet in deze tour verschillende locaties aan en speelt daarmee op diverse orgels.

Woensdagavond bespeelde Mans, die het liefst improviseert op geestelijke liederen en populair werk, het fraaie orgel van de Sint Nicolaaskerk. Dit orgel werd gebouwd in 1871 door L. Ypma en in 1975 overgeplaatst van Akersloot naar de RK kerk in Sint NYk.

Martin Mans speelde voor de toehoorders een programma samengesteld uit literatuur, klassieke populaire werken en deed improvisatie op verzoek.

Wie is Martin Mans
Martin Mans geeft jaarlijks overal in het land zo’n tweehonderd druk bezochte orgelconcerten. De in 1965 op het Zuid-Hollandse eiland Goeree-Overflakkee geboren Martin Mans zat op 7-jarige leeftijd al achter het orgelklavier, op 11-jarige leeftijd begeleidde hij voor het eerst koren en een jaar later al werd hij kerkorganist in zijn geboorteplaats Melissant.

Sinds 1995 is Mans organist van de Breepleinkerk in Rotterdam. Hij maakt regelmatig concertreizen door Europa, Canada, Amerika, Zuid-Afrika en Australië. Hij treedt ook op voor radio en tv (o.a. in ‘Nederland zingt’) en dirigeert o.a. de Urker Mans Formatie, The Martin Mans Formation, het mannenkoor De Gouwestem, het Groot Mannenkoor Midden Nederland, het Groot Mannenkoor Noord-Nederland en het Groot Mannenkoor Zuidwest Nederland.