Theaterspektakel 'De Tocht' kan door, op nieuwe duurzame locatie

De nieuwe locatie van musical De Tocht aan de Zwette in Leeuwarden

FRYSLAN - Begin dit jaar kwam de voortgang van musical 'De Tocht', bedacht door Madelène van Beuzekom uit Lemmer, in de knel door vertraging met de oplevering van de grond op het voormalige Bradaterrein in Leeuwarden. Daarmee kwam de bouw van het speciaal voor dit theaterspektakel bedoelde theater stil te liggen. Daarmee moest de première worden uitgesteld naar 2023. De organisatie achter de voorstelling over de Elfstedentocht moest op zoek naar een nieuwe locatie. Die is nu gevonden op de Zwette, nabij de startplaats van de tocht der tochten.

,,We zijn de afgelopen periode met Friso Bouwgroep en de gemeente Leeuwarden op zoek gegaan naar nieuwe mogelijkheden. Dat dit gelukt is laat zien hoe betrokken alle partijen zijn. Daar zijn we trots op en het geeft veel energie”, aldus Hans Staal, zakelijk directeur van De Tocht.

Betere aansluiting ambitie
Oorspronkelijk was het de bedoeling om het theater alsnog op het Bradaterrein te bouwen. Maar er werd ook gekeken naar alternatieve locaties die mogelijk nog beter aansloten bij de ambities van Musical De Tocht. Friso Bouwgroep kwam daarop met het voorstel om het theater op hun eigen grond te bouwen. Op de Zwette.

,,Wij vinden het belangrijk dat de herinnering aan de Elfstedentocht in leven blijft en willen Musical De Tocht helpen dit waar te maken. Door op ons eigen terrein te bouwen hebben we alles zelf in de hand en kunnen we snel beginnen’, zegt Henk Dedden van Friso Bouwgroep.

Voordelen
De nieuwe locatie brengt een aantal belangrijke voordelen met zich mee voor Musical De Tocht. Het theater is straks eenvoudig te bereiken via de rondweg van Leeuwarden en er is meer dan genoeg parkeergelegenheid. Daarnaast kan voor de stroomvoorziening rechtstreeks gebruik worden gemaakt van twee bestaande windmolens op het terrein. Hiermee wordt de doelstelling om de voorstelling zo duurzaam mogelijk te produceren voor een belangrijk deel waargemaakt.

Ook de gemeente Leeuwarden is blij met de nieuwe locatie. ,,Het is belangrijk dat Musical De Tocht er komt en dat Friso Bouwgroep dat nu op De Zwette mogelijk gaat maken is fantastisch voor de stad. We kijken uit naar de première in 2023’, aldus wethouder Hein Kuiken.

Eerste paal
De komende weken zal het bouwbedrijf de plannen samen met De Tocht verder uitwerken en naar verwachting zal de eerste paal van het Friso Theater al in oktober de grond in gaan. Inmiddels zijn er al meer dan 20.000 tickets verkocht voor de voorstelling die op 1 oktober 2023 in première zal gaan.