Tentoonstelling ‘Opgedoekt’ in Melklokaal Heerenveen

HEERENVEEN - In tentoonstellingsruimte Melklokaal in Heerenveen is van 12 september tot en met 17 oktober de expositie ‘Opgedoekt’ te zien.

Veertien bekende kunstenaars, grotendeels uit Friesland, hebben één of meerdere werken gemaakt die geïnspireerd zijn op de grote paardenkastanje in het centrum van Joure. Deze is, met een leeftijd van zo’n 200 jaar, één van de oudste en bovendien één van de hoogste kastanjes van het land.

Enige jaren geleden is de boom besmet met de kastanjeziekte, een bacteriële infectie die uiteindelijk onherroepelijk tot de dood leidt. De boom was een paar jaar geleden door deskundigen al opgegeven. Gelukkig vecht de paardenkastanje terug en is de conditie van de zieke boom dit jaar  minder slecht dan verwacht. Toch moet de boom min of meer als ‘opgedoekt’ worden beschouwd.

De eigenaar van de boom is de oud-Jouster Rolf van Hulten. Hij heeft de kunstenaars bereid gevonden om op het doek een eigen interpretatie te geven van de stervende kolos.  Hierdoor leeft de boom straks voort in de kunst. De oude Romeinen zeiden al “Vita brevis, ars longa” (Het leven is kort maar de kunst blijft).

Deelnemende kunstenaars:

Marije Bouman

Machteld van Buren

Anne Feddema

Fons Hoiting

Jurgen Jasper

Christiaan Kuitwaard

Peter van Lier

Piet Moerman

Albert Oost

Jan Radersma

Freark van der Wal

Pico van de Werken

Raven van de Werken

Ramon van de Werken

Melklokaal 12 september t/m 17 oktober 2021

Heremaweg 20-1

8444 AP Heerenveen

Open op vrijdag en zondag van 13 tot 17 uur

Bij de tentoonstelling verschijnt een catalogus.

 

Voor meer informatie, bellen met

Rolf van Hulten 06 82904641

Albert Oost (Melklokaal) 06 20779000