Sybrandy's Speelpark en Blotevoetenpad Gaasterland eindelijk officieel open

OUDEMIRDUM - Na de pre-opening in juli 2020 opende Sybrandy's Speelpark met het Blotevoetenpad Gaasterland woensdag eindelijk officieel de deuren. ,,Vanwege de coronamaatregelen konden we eerder geen opening plannen. Gelukkig ligt dit achter ons'', verklaart eigenaar Sjerp Jaarsma het latere officiële moment.

Locoburgemeester Frans Veltman van De Fryske Marren verrichtte de opening. Veltman heeft zich in zijn hoedanigheid als wethouder binnen het college ingezet voor het behoud van het park in de regio. Jaarsma: ,,Dankzij een lening van de gemeente en donaties van de Redders van Sybrandy’s, kon het park in 2020 in zijn geheel worden verhuisd naar De Hege Gerzen in Oudemirdum.''

Loco draait rond in Luna Loop
Veltman nam plaats in de Luna Loop. Hij kreeg het touw van Jentsje de Jong, Sjerp Jaarsma en de familie Sybrandy aangereikt. Terwijl de attractie doordenderde trok de loco de Gaasterlandse vlag van een pop die zes meter hoog in een luchtfiets zit. De pop moet burgemeester Sixma baron van Heemstra voorstellen. Hij opende deze attractie in in 1976. Op de andere twee fietsen zitten poppen die oprichter Rients Sybrandy en bezoeker Tjebbe Agricola voorstellen. Met de onthulling op de nieuwe locatie wordt een eerbetoon gebracht aan het park op de oude locatie.

Frans Veltman kreeg bij de openingshandeling hulp van Sterre en Jesse Sybrandy. Zij zijn, respectievelijk 5 en 1 jaar jong en vormen de vierde generatie van het familiebedrijf dat eerder het speelpark bestierde. Vader Rienk en grootvader Simon waren de laatste eigenaren dat in 1964 door hun overgrootvader Rients Sybrandy (1925-2014) werd opgericht als Sybrandy's Vogelpark en Fazanterie.

Vader en zoon Sybrandy onmisbaar
Vader Simon en zijn zoon Rienk Sybrandy waren ‘met raad en daad’ nauw betrokken bij de verhuizing van het park. ,,Ook met de ontwikkeling en uitvoering van Blotevoetenpad Gaasterland waren en zijn zij met hun inbreng van onschatbare waarde. Blotevoetenpad Gaasterland is ontwikkeld in samenwerking met de natuurorganisaties It Fryske Gea, Natuurmonumenten, Staatsbosbeheer en Gaasterlân Natuerlân'', vertelt uitbater Sjerp Jaarsma.

Later in de middag was tijd om de voor velen bekende draaischijf te laten draaien. Daarmee werd stil gestaan bij het overlijden van de draaischijf koning Appie Olivier. Zijn dochter Alberdina Deinum-Olivier en Geeske Wiendels van Hotel Jans onthulden een bord ter ere van Appie.