Swingende Kindermuziekweek bij It Toanhûs

Voorspeeluur in de Hege Fonnen in Lemmer, op de foto is gitaardocent Herman Woltman met gitaarleerling Marritt van der Sluis te zien. Foto Femmie van der Sluis

DFM - In de eerste volle week van april waren er door heel Nederland tal van muziekactiviteiten te doen. Dit gebeurde in het kader van de Kindermuziekweek. It Toanhûs, ambassadeur, is ieder jaar ook deelnemer van deze week om kinderen van 0 tot 12 jaar te laten genieten van muziek. 

Bij het centrum voor de kunsten in De Fryske Marren ging men van start met de interactieve voorstelling Ella de Eend en een tweetal Bandsessies. De rest van de week waren er volop voorspeeluren te bezoeken in Joure, Balk en Lemmer.

Ella en de Eend
De voorstelling Ella de Eend was uitverkocht. De zaal zat ouderwets vol met ouders en kinderen. Annemarie van den Boom, de schrijfster en verteller van het verhaal, opende haar verhaal over Ella de Eend en haar eendjes familie. De zaal was muisstil.

Toen de vraag werd gesteld wie op het podium wilde komen om mee te spelen met het Toanhûs docenten-orkest gingen alle kleine vingertjes omhoog. Met veel enthousiasme werd er mee gespeeld met het orkest. Andere kinderen werden gevraagd samen met eendje Ella te dansen. Tijdens het laatste liedje werden alle kinderen uitgenodigd om met een schud-ei mee te spelen met de muziek. Na afloop wilden alle kinderen met Ella de Eend op de foto.

Bandsessies
Nadat Ella de Eend was afgelopen was er voor de oudere kinderen nog een muziekactiviteit, de bandsessies. Twee popbands, Endless Try en X, beklommen het podium aan het einde van de middag. Endless Try beet het spits af met hun ouder-en nieuwerwetse popmuziek. De zeven-koppige band bestaat uit maar liefst 6 dames en 1 jongen. Daan, Jasmijn, Roxanne, Wyanne, Ammarins, Floortje en Dienke speelden tijdens dit half uur de sterren van de hemel.

X bestaat nog niet zo lang, maar de muzikale chemie was duidelijk te zien. Dirkje, Jildert, Lieke, Nieke en Hendrik wisten de zaal te boeien met hun performance. De optredens werden druk bezocht door familie en leeftijdsgenoten.

Voorspeeluren
Tijdens de Kindermuziekweek waren er ook volop voorspeeluren te beluisteren. Voorspeeluren zijn optredens van leerlingen van It Toanhûs. Met de reden de leerling zo op een laagdrempelige manier kennis te laten maken met het spelen voor publiek. De voorspeeluren waren onder anderen te bezoeken in Joure, Lemmer en Balk. Van viool tot gitaar en zang tot klarinet. Zowel kinderen als volwassenen deden mee aan de voorspeeluren.