Straten Joure opgesierd met 3D art; kijk met je camera

JOURE - Midden op het het parkeerterrein aan de Sinnebuorren in Joure werd de afgelopen dagen kleurrijke kunst gemaakt. Gewapend met kwasten en verf was Rianne te Kaat bezig met het schilderen van een picknickbank. Zittend op een verrijdbaar bankje kleurde de 3D artieste uit Kampen de zorgvuldig aangebrachte vlakken in en bracht ze de nodige schaduwpartijen aan.

De bank met onder andere een picknickmand en fles is één van de vier 3D straatkunstwerken die de hele zomer in Joure te zien zullen zijn. Naast schildering op de Sinnebuorren is deze vorm van kunst ook te bewonderen op het Drolshagenplein (heteluchtballonnen), DE-plein (koffiekopje en klok) en in de passantenhaven. Alle locaties hebben het thema Joure.

Vier dagen
Per kunstwerk kost het aanbrengen Rianne, die met deze manier van schilderen vijf jaar gelede in aanraking kwam door het volgen van een workshop, ongeveer vier dagen. Voorafgaand aan de daadwerkelijke uitvoering bespreekt ze eerst met de opdrachtgever wat die van haar verwacht. Daarna werkt ze het ontwerp uit op een iPad. Daarbij komt haar opleiding industriële vormgeving goed van pas.

Door de camera
Bij het maken van de 3D streetart maakt de kunstenares gebruik van het perspectief om een optische illusie te creëren. Daardoor zie je alleen als je vanaf een bepaald punt naar de schilderingen kijkt het onderwerp. Tip van Rianne is: ,, Ga op de aangebrachte voetstappen staan en gebruik de camera van je mobiel om naar de schildering te kijken. Dan zie je het op de juiste manier.''

Nadat Rianne klaar de laatste streken op het parkeerterrein had gezet, verhuisde ze met haar kwasten, rollers, bankje, emmer en touwtje naar de passantenhaven. Daar maakte ze de laatste 3D schildering in Joure: Friese oranjekoek.

De schilderingen zijn gemaakt in opdracht van de stichting Vleckemarketing en de familie Hoogeveen en Huybrechts, ter gelegenheid van de opening van de nieuwe Albert Heijn.

Meer informatie is te vinden op www.riannetekaat.com