Sint Nyk bouwt aan praalwagens voor 70e Allegorische Optocht

SINT NICOLAASGA - Waar het bij andere optochten en gondelvaarten stroef verloopt met het aantal deelnemers telt de Allegorische Optocht in Sint Nyk na de coronaperiode meer creaties dan ooit. Traditioneel wordt het evenement gehouden op de eerste donderdag van september, dit jaar vind de 70e editie dus plaats op 1 september.

Voor het zover is worden er volop voorbereidingen getroffen door zowel de organiserende Vereniging Voor Volksvermaken (VVV) als de diverse bouwploegen. Op verschillende plaatsen in en om het dorp wordt hard gewerkt om de praalwagens op tijd af te krijgen. Ondertussen zorgen vrijwilligers onder andere voor het versieren van de straten met verlichtingspalen en het alvast klaarleggen van de hekwerken voor het afzetten van de optochtroute.

Dertien grote wagens
Dit jaar zijn er veel. Normaliter komen er elf op het parcours in het dorpscentrum. ,,We hadden als bestuur gezegd, als we acht grote wagens krijgen, mogen we tevreden zijn. Dat zijn er dertien geworden", zegt Christiaan Hoekstra, voorzitter van de VVV. Vooraf leverde dat nog wel het probleem op dat er te weinig bouwlocaties waren, maar dat werd na enig speurwerk opgelost. Naast de grote optochtwagens kan het publiek ook genieten van drie kleine creaties en wordt de optocht opgeluizterd door verschillende vermaarde muziekkorpsen, waaronder Advendo uit Sneek en het Kamper Trompetterkorps.

Vergoedingen
Doordat er wel ledengeld binnenkwam, maar er door corona geen optocht was, kon de vereniging de bouwers een startbonus geven. Dit bedrag komt bovenop het basis bedrag dat iedere deelnemer ontvangt. Daarnaast is het zo dat hoe meer publiek er naar de optocht komt kijken, des te hoger de zogenaamde 'mooi weer vergoeding' wordt.

Eelke Jellema doet al sinds 1991 mee. Hij verzorgt de elektriciteit voor buurtverering De Grietman. Jellema ziet wel dat men blij is dat de optocht dit jaar weer door kan gaan. ,,Ja, je mist het wel, je kunt wel merken aan de opkomst hoe blij we zijn dat we weer los kunnen."

Nog wel 70 jaar vooruit
Met het duurder worden van de materialen is het nog de vraag of ze ondanks de vergoedingen uit de kosten komen. ,,Dat moeten we nog bekijken", lacht Jellema. ,,We weten nog niet precies wat het kost." Door sponsor- en buurtgeld en door wat andere maatregelen hoopt hij dat ze rondkomen.

Door het enthousiasme van de gemeenschap van Sint Nicolaasga lijken ook de volgende 70 edities gegarandeerd. Al het geld gaat naar alle wagens. ,,Daardoor zijn volgend jaar, maar ook tal jaren daarna zeker van kwalitatief hoogstaande wagens", zegt voorzitter Hoekstra.

Bekijk de reportage van Omrop Fryslân via deze link www.omropfryslan.nl/nl/nieuws/1165074/sint-nicolaasga-maakt-zich-op-voor-de-70ste-editie-van-de-allegorische-optocht