Route 'IIsbaan yn 'e maaitiid': Wijckel geen onderdeel fietsroute maar wel gedicht, schilderij en foto

De ijsbaan van Wijckel Foto IJsclub van Coehoorn

WIJCKEL - Op woensdagochtend sloegen kunstschilder Hendrik Elings en uitgever Eddy van der Noord de eerste palen in de grond ter voorbereiding van een nieuwe kunstfietsroute. Deze route is vandaag geopend door Lutz Jacobi. Het kunstproject genaamd 'IIsbaan yn 'e maaitiid' heeft als doel om de zichtbaarheid van het Fries en de Friese streektalen in de openbare ruimte te vergroten aan de hand van kunstwerken.

De kunstfietsroute bestaat uit drie verschillende routes van 98, 68 en 56 kilometer. "Mensen kunnen er echter ook voor kiezen om slechts een deel van de route te fietsen", legt Van der Noord uit.

Twaalf ijsbanen
De routes voeren langs twaalf ijsbanen verspreid over Fryslân, die op poëtische en kunstzinnige wijze zijn vormgegeven. Bij elke ijsbaan bevinden zich borden met gedichten in het Fries of een streektaal, kunstwerken van Elings of fotograaf Baukje Venema, en aanvullende informatie over het project.

Op de borden is tevens een QR-code te vinden die leidt naar de dichter die het betreffende gedicht voordraagt. Opmerkelijk genoeg wordt één van de gedichten ook in gebarentaal voorgedragen.

Idee
Het idee om de route langs de ijsbanen te creëren is mede afkomstig van Elings. ,,Het begon allemaal in Ouwezijl, waar ik destijds woonde. In het voorjaar liep ik langs de ijsbaan en zag daar schapen rondlopen."

Dit bracht Elings op de gedachte wat er met de ijsbanen gebeurt wanneer er geen ijs op ligt. ,,Ik vond dat een prachtig beeld, dat deze ijsbanen in het voorjaar worden gebruikt op een manier waar ze eigenlijk niet voor bedoeld zijn."

Naast de twaalf ijsbanen zijn er ook nog drie zichtlocaties, te weten Wijckel, Hindeloopen en Vlieland. Hoewel deze ijsbanen geen onderdeel zijn van een fietsroute, zijn ze wel voorzien van een gedicht, schilderij en foto.

Een boekje met de routes is gratis verkrijgbaar bij toeristische informatiepunten, fietsverhuurbedrijven en via www.iisbaankeunstrute.frl. Vanaf zaterdag kunnen mensen de verschillende routes fietsen. De expositie blijft de hele maand juni zichtbaar.

Bron: Omrop Fryslân