Pieter Bult schrijft winnend gedicht als ode aan de regio, seizoenen en klimaatsverandering

Foto Waterland van Friesland

DFM - Waterland van Friesland inspireert toerist én inwoner. Dat is gebleken uit de gedichtenwedstrijd die VVV Waterland van Friesland heeft gehouden. Een groot aantal mensen stuurde hun proza in, maar er kan er maar één de winnaar zijn. En dat is de 69-jarige Pieter Bult uit IJlst. Hij kreeg gisteren de hoofdprijs uitgereikt in zijn eigen Elfstedenstad: een ballonvaart boven de regio.

De gedichtenwedstrijd werd vorig jaar uitgeschreven. Via het VVV Waterland van Friesland inspiratiemagazine, de social media-kanalen en de inspiratiekranten werden toeristen en inwoners gevraagd te dichten over de regio. Pieter Bult besloot direct mee te doen. Hij houdt al zijn hele leven van dichten en doet dat niet onverdienstelijk. Zo is één van zijn gedichten te lezen langs de Luts in Balk. Nu is daar een prijswinnend gedicht bijgekomen.

Zijn inzending ‘Vier jaargetijden en Waterland van Friesland’ kreeg dertig procent van de stemmen. Dat maakt hem winnaar van de gedichtenwedstrijd. Vrijdag kreeg hij bij de fierljepschans in IJlst de hoofdprijs uitgereikt: een ballonvaart. “Ik ben er erg blij mee”, reageerde Pieter Bult, “want dit stond nog op mijn bucketlist!”

Winnend gedicht
Friesland vindt Pieter Bult in alle seizoenen even prachtig. “Toen ik over de gedichtenwedstrijd las, rolde mijn gedicht er zo uit. Ik ben blij dat mensen het gedicht waarderen. Ik heb nog nooit aan ballonvaren gedaan. Ik heb er stiekem al even van gedroomd dat ik over Waterland van Friesland zweef!”
‘De vier jaargetijden en Waterland van Friesland zijn elementen die het leven aan ons verbindt, in vloeibare of bevroren vorm, om te drinken of gedachten te laten bezinken. Zo’n moment van bezinning geeft veel vrijheid en vreugde, en is daarmee géén zorg voor later.’