Open Monumentendag bij Grevensmolen: de drie vaasjes van Douwe Douma

De drie vaasjes van molenaar Douwe Douma Eigen foto

VEGELINSOORD - Vandaag, Open Monumentendag 2023, staan in Grevensmolen de vaasjes van de molenaar Douwe Douma centraal. Douma was als molenaar in dienst van de Haskerveenpolder van 1889 tot 1927. Open Monumentendag 2023 heeft als thema ‘Levend erfgoed’. Een op windkracht draaiende of malende molen is letterlijk een ‘levend’ object.

Minstens zo interessant zijn de verhalen die de geschiedenis van een monument tot leven brengen. Vergeet hierbij niet de ‘kleine’ verhalen over voorwerpen uit het verleden. Bij de objecten die dit jaar op Deelswal centraal staan gaan we terug naar Open Monumentendag 2018. ’s Morgens bracht mevrouw Tetsje Welles drie oude vaasjes naar de molen.

Afgelopen juli spraken Frank Terpstra haar in haar zorgappartement in Joure. Tetsje is een kleindochter van Douwe Douma. Zij heeft hem helaas net niet gekend, maar heeft wel verhalen over Douwe gehoord. Mevrouw Welles heeft van haar moeder gehoord dat de vaasjes die zij aan de molen heeft geschonken vroeger in de bewoonde molen hebben gestaan. Sinds die Open Monumentendag staan de drie bij elkaar horende vaasjes prominent in de vensterbank van de authentieke molenaarswoning.

41 premiers
Premier Rutte schreef in 2018 een brief aan alle Nederlanders over een breekbaar vaasje. Grevensmolen, waarvan de geschiedenis begon in 1860, heeft vanaf ‘voorzitter van de ministerraad’ Jan Jacob Rochussen tot en met Mark Rutte 41 verschillende premiers meegemaakt (vier van hen werden na een eerste periode later opnieuw premier). Monumenten vertellen veel meer dan het mooie plaatje. Ze zijn levende overblijfselen van grote en kleine verhalen uit de voorbije tijd.

Mede als inspiratie voor de toekomst? De geschiedenis leert dat de toekomst altijd nieuwe verrassingen kent. Op Grevensmolen worden de drie vaasjes van molenaar Douwe Douma in ieder geval gekoesterd om zo de verhalen over deze molenaar levend te houden.

Datum en tijd: zaterdag 9 september 2023 van 11:00 tot 17:00 uur Adres: Deelswal 4 Vegelinsoord (navigatie op nr. 3). Meer informatie: www.facebook.com/grevensmolen