Maand van de Geschiedenis in Friesland: Frits Barend over onderduiken in Friesland

Frits Barend geeft een lezing bij Podium Gorter over de oorlog en onderduiken in Friesland

BALK - Het grootste historische evenement van Nederland start op 1 oktober: de Maand van de Geschiedenis. Er worden talloze activiteiten rond the thema 'Wat een ramp!' georganiseerd in musea, bibliotheken, boekhandels en culturele instellingen. Ook Podium Gorter in Balk doet met een lezing door Frits Barend mee aan de historische maand.

,,Zonder deze mensen waren wij er niet geweest,'' zegt Frits Jelle Barend bij het graf van Jelle en Jeltje de Vries in Oudega, bij wie hij als klein kind aan het eind van de oorlog een veilig onderduikadres vond. Frits Barend vertelt deze avond alles over zijn familiegeschiedenis. Een indrukwekkend verhaal over de oorlog en zijn gevolgen.

Op de vlucht
De Joodse ouders van Frits vluchten tijdens de oorlog met zijn broer Bert uit Amsterdam als de grond hen daar te heet onder voeten wordt. Ze komen in contact met een Friese verzetsgroep in Gaasterland die wordt geleid door Sjoerd Wiersma en zijn vriend Uilke Boonstra. Via deze groep worden de drie geholpen.

Als Albert in trouwboekje
Na enige omzwervingen via Wyckel en Harich, komen ze in 1944 terecht op de afgelegen boerderij van Jelle en Jeltje de Vries- Haga tussen Oudega en Kolderwolde. Daar staat al een bedje klaar voor hun zoontje. Dit echtpaar heeft zelf geen kinderen en de kleine jongen wordt door het verzet onder de naam Albert bijgeschreven in hun trouwboekje. Ze houden veel van de kleine Bert en hebben zijn naam ook na de oorlog in hun trouwboekje laten staan.

Tickets
Voor de lezing op 27 oktober over de oorlog en het onderduiken van Frits Barend kunnen geïnteresseerden zich aanmelden via www.ticketkantoor.nl/shop/fritsbarend. De toegangsprijs is € 7,50 per persoon. De lezing start om 20.00 uur bij Podiumgorter aan de Raadhuisstraat 27 in Balk.