Luc de Jong, de zingende drummer: Jouster Merke altijd een feest

JOURE - Samen een feestje bouwen, plezier maken, lachen en zingen. Dat is wat er ieder jaar gebeurt op de vierde donderdag in september tijdens de Jouster Merke. Daarom is het zo jammer dat dit evenement ook dit jaar niet door kan gaan. Maar de Jouster MIDdenstanders zijn creatief. Net als vorig jaar hebben ze een bakfiets met een muziekinstallatie geregeld om de muziek, die de kroegen altijd volledig op z’n kop zette, op deze dagen tóch te laten klinken in de Midstraat. Met Luc de Jong, jarenlang als zingende drummer een grote sfeermaker bij dit gebeuren, komen we alvast in de stemming.

In het leven van Luc de Jong draait veel om muziek. Als jongetje van een jaar of vijf liep hij ’s ochtends voor schooltijd over ’t Zand naar de Midstraat. Voor de toenmalige tabakszaak van Reinke Brouwer tegenover verpleeghuis De Flecke speelde hij op zijn trommel. Hij deed dat speciaal voor beppe, die in het verzorgingshuis verbleef. Ze zwaaide naar hem vanachter het raam. Bovendien leverde zijn trommelspel hem toen al wat zakcentjes van voorbijgangers op. Zijn liefde voor muziek heeft hij van huis uit meegekregen. Thuis werd er veel met elkaar gespeeld en gezongen.

Carrière in vogelvlucht
“Nu ben ik bijna 71 jaar”, vertelt Luc. “Ik kan terugkijken op mooie momenten. De muziek heeft mij veel gebracht. Ik speelde in bands als de Wiba’s en de Tune Blues. Toen ik achttien jaar was, mocht ik met Gerard Wiersma, iedereen kent hem als Joets, mee naar Lemmer. We speelden daar tijdens de bouwvak. Dat was genieten. De Lemster Wike, het skûtsjesilen, wat was het daar altijd een feest. Voor mij persoonlijk was dat het begin van een prachtige periode in de sfeermuziek. Andere muzikanten waarmee ik speelde waren bijvoorbeeld Alex Brandsma uit Lemmer en Albert de Hey uit Heerenveen. De jaren 70 en 80 springen er wat mij betreft echt uit. Met zo’n 150 tot 200 optredens per jaar waren we veel onderweg. Daar hebben we erg van genoten met elkaar.”

Jouster muzikanten
Een aantal Jouster muzikanten bracht in die tijd zelfs een langspeelplaat uit: ‘Fryske Toppers om ‘e Toer’. “Dankzij de sponsoring van Sjouke Kuindersma konden we langspeelplaten opnemen”, vertelt Luc. “Dat was bijzonder om mee te maken. Het was een prima periode voor onze soort muziek. Er werd veel geluisterd naar piratenzenders. De bingo op zondagavond, ook uitgezonden door Oskar Radio, was heel populair bij de Jousters. In dat radioprogramma werd onze muziek vaak gedraaid. Het paste precies bij die knusse, eigen sfeer.”

Jouster Merke
Een uniek hoofdstuk in het verhaal van Luc de Jong is natuurlijk de Jouster Merke. Het was altijd een feest. Dat zal in de toekomst vast en zeker weer zo zijn. De speciale sfeer bij Rob van Hotel Van Terwisga, in café ‘t Tolhuis, café ’t Hert, café De Stam, café ’t Syl en Bowlingcentrum ‘t Haske staat voor altijd in het geheugen van veel Jousters gegrift. “Prachtige tijden”, vindt ook Luc. “Als ik terugdenk aan mijn periode als muzikant, bewaar ik mooie herinneringen aan het plezier dat we met elkaar hadden. Dat heb ik ook te danken aan al mijn collega’s. Ik heb alle lof voor iedereen, waar ik in de loop der jaren mee heb gespeeld. Dat staat echt boven alles. Want met elkaar
spelen, dat is het allermooist.”

Voor meer informatie en muziek ga naar www.lucdejong.nl Daar is onder meer de bij velen bekende oude aan de merke 'De Jouster Merk' te beluisteren.

Tekst: Gea de Jong-Oud
Foto’s: Luc de Jong