Lezing over vervoer in Fryslân vanaf 1516 in Musuem Joure

Foto Anne Baukes

JOURE - Op dinsdag 9 november om 15.30 geeft Melle van der Goot een lezing over het vervoer in Fryslân vanaf 1516 tot heden. Het verhaal begint met een kleine Tjalk en gaat onder andere verder via de postkoets en stoomboot uiteindelijk naar de bus.

Het busmuseum van Melle is gevestigd in Ruigahuizen. Er zijn honderden modellen van DAF vrachtwagens en ZWH bussen te zien. Daarnaast staan er veel vitrines met allerlei materiaal op het gebied van vervoer. De verzameling werd steeds groter en leidde tot een klein museum aan huis, dat op afspraak kan worden bezocht.

Tijdens zijn jeugd reisde Melle met de ZWH bus naar school. Jaren later in 2002 bezocht hij een ruilbeurs. Daar kwam hij allerlei materiaal tegen over de ZWH bus. Dat werd het begin van zijn verzameling.

Boeken over vervoer
Een verzoek om de geschiedenis van de Zuid West Hoek vast te leggen resulteerde zelfs in een boek over de ZWH bus, wat hij in 2004 met hulp van zijn vrouw samenstelde: ‘De ZWH bus’ . In 2014 verscheen zijn tweede boek ‘Met de LABO door Noord Oost Friesland’. Daarop volgde op verzoek van een vriend een derde boek: ‘Op reis met de NTM’ in 2019.

De lezing start om 15.30 in It Kofjelokaal van Museum Joure. De entree is € 8,- euro in de voorverkoop en € 8,50 aan de balie van de VVV, inclusief toegang tot het museum en een kop koffie/thee. De lezing wordt georganiseerd door het Histoarysk Wurkferbân Skarsterlân. Toegang is alleen op vertoon van een corona-QR-code.