Lemster Gatse Boschma beschrijft leven van zijn vader in boek 'Zwarte Hille'

Foto Gewoan Dwaan - Douwe Bijlsma

LEMMER - Gatse Boschma uit Lemmer heeft een boek geschreven over zijn vader, zwarte Hille. Gatse is nu 85 jaar en dacht: als ik het nu niet doe, komt het er niet meer van. Het boek gaf hij als titel mee “Zwarte Hille, de kleine koopman”.

Het boek van de hand van Boschma is geen biografie, noch een koroniek, en al helemaal geen roman, zo schrijft hij in het voorwoord. ,, Het is eerder een opsomming van losse herinneringen aan een bijzonder mens. Er zit ook geen logische volgorde of opbouw in de verhalen. Misschien sluit het daarom naadloos aan bij de wijze waarop hij zijn leven heeft geleid'', vertelt de 85-jarige Lemster schrijver.

Ongeregeld
Hille werd in Leeuwarden geboren als Hillebrand Boschma en stond te boek als ‘handelaar in ongeregeld’. Hij moest al zeer jong in zijn eigen levensonderhoud voorzien en groeide op in één van de oudste buurten van Leeuwarden. Zwarte Hille was een vat vol verhalen. Boschma: ,,Mij is vooral bijgebleven, dat hij zijn leven lang meer mogelijkheden zag dan hij zich op dat ogenblik financieel kon veroorloven.''

Hij heeft een turbulent leven geleid en zag zin leven lang altijd meer mogelijkheden dan hij zich op dat ogenblik financieel kon veroorloven. Een man met een groot hart, ongelooflijk  veel humor en een stem die klonk als een klok.

Eerder schreef Gatse Boschma al een bundel verhalen en liedteksten onder de titel “Verhalende jaren” en na het boek over zijn vader staat er een nieuwe bundel op stapel met als titel “Spinsels”. Weer met verhalen en liedteksten.
Koop lokaal - bij onze vrienden

Agenda De Fryske Marren

Wees loyaal – aan onze vrienden