Komend weekend jubileum Langweer Cold Race

Foto Gewoan Dwaan / Douwe Bijlsma

LANGWEER - Komend weekend wordt voor de vijfde keer de Langweer Cold Race gevaren. Tijdens de laatste zeilwedstrijd van het seizoen strijden zo’n 80 teams uit Langweer en ver daarbuiten in Polyvalken om een plekje op de Hall of Fame.

Het concept van de zeilrace is dat de teams beide dagen vanaf 10.00 uur een aantal korte races varen. De boten worden ter beschikking gesteld door Ottenhome Heeg, een team kan en hoeft dus niet met een eigen Valk te komen. De Valken blijven gedurende de dag op het water en de teams worden vanuit de Oude Haven met razendsnelle ribs van en naar de boten gebracht. Alleen dat is al een spectakel om te zien.

Activiteiten op en rond de kade
De Langweer Cold Race is tijdens deze jubileumeditie meer dan een zeilwedstrijd. Er is voor de zeilers én voor de toeschouwers van alles te beleven. Denk aan artiesten als Danny Panadero en Fred en de Cherry Pie’s, springkussens, een oliebollenkraam en een DJ.

Gratis het water op
Naast de activiteiten op de wal kunnen liefhebbers bovendien het water op om de zeilrace van dichtbij te bekijken. In de Oude Haven liggen waterfietsen waarmee men gratis het water op kan. Daarnaast vaart zowel zaterdag en zondag om 13.00 uur de Sloep fan Fryslân uit vanaf de Stevenshoek. Een plekje reserveren kan door een mail te sturen naar info@sailservice.org. Opstappen is kosteloos, als er genoeg aanmeldingen zijn om de wedstrijd van dichtbij te bekijken.

Covid
Tijdens de jubileumviering worden de landelijke maatregelen gevolgd, zoals gesteld door de overheid. Voor wie de horeca wil bezoeken of plaats wil nemen op een terras moet een corona-vaccinatiebewijs tonen. Ook is het mogelijk om een speciaal bandje te krijgen dat het hele weekend gedragen moet worden. Het bandje is op vrijdagavond verkrijgbaar bij het Wapen van Langweer of op zaterdag bij een van de andere horeca gelegenheden. Degenen die gebruik maken van testen-voor-toegang krijgen elke dag een ander bandje.

Stichting Vaarwens
De organisatie ondersteunt de Stichting Vaarwens. De Stichting Vaarwens vaart gratis dagtochten met mensen die een zeer slechte levensverwachting hebben door een levensbedreigende ziekte.