Kleintje Jouster Merke donderdag van start: straatverkoop, Jouster muzikanten, Joure onder de Wol en koopzondag met de Rode Loper

Foto Gewoan Dwaan / Douwe Bijlsma

JOURE - Afgelopen vrijdag kwam er toestemming voor het vanaf donderdag vieren van Kleintje Jouster Merke. Eerder werd duidelijk dat een reguliere Jouster Merke met onder andere de traditionele jaarmarkt er vanwege de coronaregels voor de tweede keer op rij niet in zat. In overleg met de gemeente heeft de winkeliersvereniging een aangepast programma samengesteld, waarbij het uitgangspunt van beide partijen was om te kijken naar wat mogelijk is binnen de gestelde regels.

Gemeente De Fryske Marren laat daarover het volgende weten. ,,Afgelopen week zijn we met een aantal horecaondernemers bij elkaar geweest op het gemeentehuis, om af te stemmen over de nieuwe regels rondom corona en de horeca, dit omdat Jouster Merke voor de deur staat.''

Het is volgens de gemeente mooi dat er weer meer ruimte komt, al zijn er nog voorwaarden. Ook heeft men overleg gehad met de WIH (winkeliersvereniging) over het programma voor ‘Kleintje Jouster Merke’: met toepassing van de richtlijnen kunnen alle programma-onderdelen doorgaan. Burgemeester Fred Veenstra: “We waarderen de initiatieven en het is mooi dat er op deze manier, al zijn er nog voorwaarden, weer ruimte is om iets te doen”.

Straatverkoop
De lightversie van de Jouster Merke start donderdag met een straatverkoop door Jouster ondernemers. ,,Een aantal zal een kraampje in de Midstraat plaatsen, andere winkels hebben een uitstalling met bijvoorbeeld rekken. Voor de leegstaande winkels is er ruimte vrij voor Jouster ondernemers van buiten het centrum'', zo vertelt Thomas Groeneveld van Masije Lifestylestore.

Dat de eigen winkeliers nu de Jouster Merke mogen vullen is wel bijzonder. ,,Normaal gesproken hebben wij geen mogelijkheid om een marktkraam op de jaarmarkt te gebruiken, dat is voorbehouden aan de handelaren van buiten uit.'' In de winkelstraat zullen steltlopers aanwezig zijn ter vermaak maar ook om er voor te zorgen dat de bezoekers doorlopen met het oog op de 1,5 meter afstand die nog tot en met vrijdag geldt.

Joure onder de Wol
Zaterdag is het na een aantal keren uitstellen eindelijk tijd voor Joure onder de Wol. Dit is een dag waarop alle aspecten van wol samen komen. De markt staat in het teken van het bewerken van geschoren vachten, en het verwerken van wol door te spinnen, breien, haken, vilten of anders creatief bezig te zijn. De kramen staan van tien uur in de ochtend tot vijf uur in de middag opgesteld in de tuin van de RK Sint-Mattheüskerk aan de Midstraat. De toegang is gratis.

Rode Loper koopzondag
Zondag wordt in de Midstraat de Rode Loper uitgerold. Veel winkels zijn deze koopzondag van 13.00 tot 17.00 uur geopend. Op de Rode Loper zorgen verschillende modewinkels voor inspiratie door de nieuwe najaarscollecties te tonden. Ook voor de kinderen is er het nodige vermaak. Zondag is de laatste dag van Kleintje Jouster Merke, maar de kermis op de Sinnebuorren is nog tot en met maandag geopend.

Elke middag muziek in de Midstraat
Vanaf donderdag 23 september tot en met de (koop)zondag op 26 september zal iedere middag de sfeermuziek van de Jouster Merke te horen zijn in de Midstraat. Initiatiefnemer Bertus Koornstra is enthousiast: “De sfeer van de Jouster Merke is uniek. Daar draagt de muziek van de Jouster muzikanten zeker aan bij. Wij hebben een bakfiets geregeld, waarin we de benodigde apparatuur zullen plaatsen om het goed te laten klinken. Deze bakfiets rijdt rond in de Midstraat en brengt op deze manier iets van het Jouster Merke-plezier bij de mensen.”

Horeca
De Jouster horeca opent ook de deuren. Het tonen van een coronatoegangsbewijs is alleen bij het binnengaan van een horecagelegenheid verplicht, op het terras hoeft dit niet. Van zaterdag tot en met maandag is, zo meldt DFM, binnen ook livemuziek toegestaan. ,,Openingstijden blijven gelijk, namelijk tot 00.00 uur. We gaan uit van ieders verantwoordelijkheid hierin, zowel bij de horeca-ondernemers als bezoekers.''

Kijk voor informatie over de kermis op: www.grootdefryskemarren.nl/grootdefryskemarren/cultuuretuitgaan/fotos-jouster-merke-kermis-met-en-zonder-hekken-geen-coronatoegangsbewijs