FOTO'S / Kermis voorafgaand aan start van 38e Lemmer Ahoy op Hemelvaartsdag

LEMMER - De afgelopen dagen konden liefhebbers al genieten van de kermis vooruitlopend op de 38e Lemmer Ahoy, die morgen van start gaat. Na twee jaar van afwezigheid zijn de attracties eindelijk weer terug in het centrum.

Lemmer Ahoy 2022 duurt tot en met zaterdag. Het is een populair evenement voor zowel wedstrijdzeilers als iedereen die van gezelligheid houdt. Belangrijkste programma-onderdeel is de eerste grote wedstrijdreeks voor de skûtsjes van het seizoen, waaraan wordt deelgenomen door zowel zeilschepen van de SKS als van de IFKS. Starttijden, 10.30, 12.30 of 14.30 uur, van skûtsjes verschillen per klasse. Lemmer Ahoy wordt georganiseerd door watersportvereniging de Zevenwolden. Het IJsselmeer en de Lemster Baai vormen het strijdtoneel.

Skûtsjesilen
Lemmer Ahoy start traditioneel in de ochtend van Hemelvaartsdag en duurt drie dagen. De strijd tussen de skûtsjes moet wel gelijkwaardig zijn. Dus varen de verschillende klassen op verschillende tijdstippen. Dat is ook nodig voor de veiligheid, omdat er aan Lemmer Ahoy veel schepen meedoen. Hun competitie is vriendschappelijk, maar ook heel fanatiek. Dat laatste is niet onbelangrijk. Een serieuze start telt zwaar voor de schippers. Vaak gaat het dan immers om het inwerken van nieuwe bemanningsleden en een test of alles technisch aan de verwachtingen voldoet. Het wedstrijdwater voor de skûtsjes is voor het grootste deel in de Lemster Baai. Hierdoor zijn ze vanaf de wal goed te volgen. Vooral de pier bij het strand is voor hen een goede uitkijkpost.

Gezelligheid
Aan wal vermaakt iedereen zich ook uitstekend. De skûtsjes meren rond 15.30 uur af bij de Vuurtorenweg. Voor en na de wedstrijden liggen de andere rond- en platbodems in de havenkom van Lemmer. Op deze Ahoy-dagen is het heel gezellig in het centrum van Lemmer. Voor de zeilers komt daarbij nog het samen vis eten en feesten met elkaar op de vrijdagavond. Die combinatie maakt Lemmer Ahoy tot een populair zeilevenement, waar velen zich elk jaar weer op verheugen. Op zaterdag is er ook een markt in het centrum van de watersport plaats.

Bron: WSV de Zwevenwolden