Jouster Merke kermis mag doorgaan

Archieffoto Dennis Stoelwinder

JOURE - Het heeft een paar weken en moeite gekost, maar de Jouster Merke kermis in Joure mag doorgaan. Organisator Martin Meijer heeft dat vandaag te horen gekregen. Morgen krijgt hij de vergunning.

De kermis is van donderdag 23 tot en met maandag 27 september en moet voldoen aan de nodige coronamaatregelen. De versoepelingen vanaf 25 september, die het kabinet dinsdag waarschijnlijk aan zal kondigen, hebben geen positieve invloed op het evenement. Meijer moet het ingediende en goedgekeurde draaiboek voor de gehele kermis blijven hanteren.

Bouwhekken en maximaal 1035 bezoekers
Belangrijkste in het plan is dat het kermisterrein op de Sinnebuorren wordt afgezet met bouwhekken. Voor de maximaal 1035 bezoekers die tegelijkertijd binnen de hekken mogen zijn wordt er een ingang en uitgang gemaakt. Die mogen niet naast elkaar gesitueerd zijn. Ook worden er beveiligers, EHBO-ers en vrijwilligers met hesjes inzetten om alles in goede banen te leiden.

,,De ervaring leert dat de 1035 bezoekers voor Joure zeer waarschijnlijk met in- en uitstroom voldoende zijn. Het kan natuurlijk zijn dat men het ene moment even moet wachten en op andere momenten gewoon door kan lopen, maar gemiddeld gezien moeten we hier goed mee uit de voeten kunnen'', aldus Meijer.

Attracties
Het was voor de organisator, omdat de toestemming lang op zich liet wachten, nog niet zo makkelijk om een fatsoenlijke kermis neer te zetten. ,,Maar het is toch gelukt en daar zijn we blij mee!'' Op de kermis wordt voor vermaak gezorgd door onder andere de Booster, botsauto's, de American Wipp (in de volksmond de bank red.), een zweefmolen en een Funhouse. ,,We hebben nog een optie op de Muziek Express, een rupsbaan.''

Voor de kleine kinderen komen de draaimolen en vliegtuigjes naar Joure. Aangevuld met spellen als touwtje trekken, eentjes vangen, de schiettent, grijpers en een oliebollenkraam is de Jouster Merke kermis 2021 een feit. Dit jaar echter wel zonder Eurodag en het vuurwerk, maar dat zal de pret van eindelijk weer naar de kermis niet drukken.