Inwoners Oudemirdum mogen eigen dorpsvlag kiezen

OUDEMIRDUM - Binnenkort krijgt Oudemirdum eindelijk een eigen dorpsvlag. Bewoners hebben afgelopen maandag een flyer in de brievenbus gekregen, met daarin zes ontwerpen voor de vlag. Zij mogen de mooiste eruit kiezen. De eigen dorpsvlag is een initiatief van Simon Slink en Henk Landsheer.

"Simon Smink rijdt voor zijn werk het hele land door en het viel hem op dat heel veel dorpen een eigen vlag hebben. Dus hij zei: waarom hebben wie die niet in Oudemirdum?", legt Henk Landsheer uit.

Er kwamen zo'n twintig inzendingen van mensen die wel een idee hadden over hoe de vlag eruit moet zien. Landsheer was positief verrast: "Je moet van tevoren maar afwachten hoe veel creativiteit er opborrelt in zo'n klein dorpje." Een jury maakte een selectie van de beste ontwerpen. "Uiteindelijk zijn er zes genomineerd."

Veel creativiteit
De kleuren groen, blauw, wit en geel kwamen in het grootste deel van de ontwerpen terug, vertelt Landsheer. "Maar allemaal op een heel andere manier. Het verbaasde ons dat mensen op zo veel manieren met die kleuren en symboliek omgaan."

De flyers zijn bij zo'n 1.370 mensen in Oudemirdum door de bus gegooid. Landsheer en Smink zeggen hartstikke tevreden te zijn als 1.350 mensen hun stem uitbrengen. Op 9 februari is er een tussentijdse telling geweest waaruit bleek dat er 224 geldige stemmen waren binnengekomen.

Als de vlag er eenmaal is, kan die worden gebruikt bij bijvoorbeeld de geboorte van een baby in het dorp of als iemand is geslaagd voor zijn diploma. "Dat zijn echt van die dorpsmomenten, waarbij een buurt of straat de vlag uithangt en kan laten zien dat ze meeleven."

Subsidie
De plannen voor de vlag worden gefinancierd door de provincie. "Die kwam aan het begin van de coronacrisis met kleine subsidies voor initiatieven rondom eenzaamheid en gemeenschap", legt Landsheer uit. "Wij dachten: als we er nu een wedstrijd van maken, zorgt dat voor verbinding. Dat heeft goed uitgepakt. En als de corona straks voorbij is, kunnen we die vlag uithangen."

Bron: Omrop Fryslân