FOTO'S / Herinrichting Museumstraat in Joure: gevoel van eenheid Museum Joure

JOURE - Veel Jousters hebben geen idee waar de Museumstraat in Joure is, al rijden ze er vaak doorheen. De straat is de verbinding tussen het parkeerterrein De Sinnebuorren en het Waagplein, met daartussen Museum Joure een weerszijden van de weg.

Om verandering in die onbekendheid te bereiken, zijn maandag de werkzaamheden gestart om het gebied bij het museum opnieuw in te richten. "Daarmee willen we Museum Joure beter zichtbaar maken", zegt museumdirecteur Iris Nutma.

"Nu rijden mensen soms nog door de Museumstraat zonder dat ze weten dat ze dwars door een bijzonder museumterrein rijden. We willen graag dat mensen zich daar beter bewust van zijn. Die zichtbaarheid is mooi voor ons, maar we willen ook graag dat mensen wat voorzichtiger zijn." Bezoekers van Museum Joure steken er de weg over om bij de verschillende gebouwen te komen.

Voetgangersgebied
Museum Joure bestaat uit tien gebouwen en ligt aan beide kanten van de straat. Met de herinrichting van zowel de straat als de tuin moet het gevoel dat alles bij elkaar hoort terug worden gebracht. Ook wordt er met de nieuwe inrichting benadrukt dat het om een voetgangersgebied gaat.

Vervuilde grond
De werkzaamheden duren tot eind oktober. Daarbij gaat veel tijd zitten in het afvoeren van vervuilde grond. Die vervuiling met metalen is in vroeger jaren ontstaan doordat daar tot 1980 de Metaalwarenfabriek Keverling gevestigd was. Een kopergieterij waar het zogenaamde geelgieten werd uitgeoefend.   

Museum Joure en de VVV blijven via de Museumstraat toegankelijk. Voor het doorgaand verkeer is de Museumstraat tijdelijk gestremd. Het totale plan kost zo'n 2,5 ton.

Bron: www.omropfryslan.nl




Koop lokaal - bij onze vrienden

Agenda De Fryske Marren

Wees loyaal – aan onze vrienden