Herfstvakantie in Museum Joure: maak je eigen Tiereletangel van metaal

Foto Museum Joure

JOURE - Tijdens de herfstvakantie (regio Noord) organiseert Museum Joure van maandag 18 tot en met vrijdag 22 oktober De Maakfabriek voor kinderen van circa 8 tot circa 14 jaar. Deze keer gaan de deelnemers aan de slag met metaal. Ze maken hun eigen Tiereletangel, een soort ‘windorgel’.

Voorafgaand nemen ze natuurlijk een kijkje bij de mooiste metalen voorwerpen in het museum en dan gaan ze zelf aan het werk. Het metaal met een hamer in model kloppen, bewerken met ponsen of solderen, ze kunnen het allemaal uitproberen.

Voor de Maakfabriek moeten van tevoren online kaartjes voor het museum á € 5,00 per kind worden gekocht. Entree voor volwassen, ouders/begeleiders, is zoals gewoonlijk € 8,00 inclusief koffie/thee bij online boeken. Entree voor kinderen die niet mee (willen) doen aan de Maakfabriek is € 3,50.

Spullen van metaal
Deurkrukken, theekannen, vorken en lepels, sieraden en bloempotten, machines en verpakkingen, allerlei spullen werden en worden van metaal gemaakt. In Museum Joure vind je daar mooie voorbeelden van. Soms zijn de objecten heel eenvoudig en praktisch en soms prachtig bewerkt en alleen gemaakt om te bewonderen, niet om te gebruiken.

Er zijn allerlei verschillende soorten metaal, met verschillende eigenschappen en er zijn ook nog allerlei manieren om dat metaal te bewerken. Tijdens de Maakfabriek mag je met hulp van de museumdocenten zelf lekker experimenteren. Hoe kun je metaal knippen, zagen en snijden? Wat zijn manieren om van een vlakke plaat een 3D-object te maken? En wanneer maakt je Tiereletangel het mooiste geluid? Solderen, buigen, zagen, ponsen. Met metaal kun je alle kanten op!

Praktische info
De Maakfabriek in de herfstvakantie wordt georganiseerd op 18 t/m 22 oktober. Er zijn geen speciale starttijden, maar je moet wel van tevoren boeken! Er gelden een aantal speciale regels. Kinderen die willen deelnemen aan de Maakfabriek worden alleen in het museum toegelaten als er ook een volwassene meegaat naar het museum.
Bij drukte is er in het Maaklokaal geen plek voor ouders/begeleiders en jongere broertjes/zusjes. We vragen hen elders in het museumcomplex te wachten totdat de deelnemer aan de Maakfabriek klaar is.