Friese dichters timmeren aan de weg, waaronder Wichard de Krijger uit Joure

JOURE - Eind 2020 is van beide dichters een eerste bundel verschenen. Daarnaast zijn ze allebei
initiatiefnemers voor een nieuwe, landelijke poëzieprijs, de AMAI award, de verkiezing van
het beste gedicht en de beste quote op Instagram van 2020. Wichard de Krijger (48) uit
Joure en Ronald Wijnia (49) uit Leeuwarden kennen elkaar al sinds hun jeugd in Bolsward.
Nu timmeren ze samen aan de weg als dichters.

Wichard schrijft zijn teksten onder de naam Krijgerij, Ronald als Taaltriggert. Ze plaatsen hun gedichten met grote regelmaat op Instagram, waar ze beiden inmiddels duizenden volgers hebben. De titel van de bundel van Krijgerij is ‘Zwerven voor beginners’, die van Taaltriggert ‘Frisse lucht’. In hun eigen stijl dichten ze over herkenbare thema’s als het leven, de liefde en de natuur en spelen ze met hun gedichten en quotes in op de actualiteit.

'Alle Monden'
Vanuit hun contacten op Instagram is in 2020 het dichterscollectief ‘Alle Monden’ ontstaan, een groep van vijftien dichters uit het hele land, die elkaar eens per kwartaal ontmoeten om ideeën uit te wisselen, samen te werken of eigen werk voor te dragen. Een van die ideeën is het organiseren van een verkiezing voor de dichterscommunity op Instagram: de Alle Monden Instagram Award (AMAI).

Winnaars
Op 17 april 2021 worden de winnaars bekend gemaakt door het publiek en een vakjury, bestaande uit Tsead Bruinja (Dichter des Vaderlands 2019-2020), Francis Broekhuijsen (programmamaker bij Sublime), Kila van der Starre (literatuurwetenschapper), Hilmano van Velzen (de dakloze dichter uit Amsterdam), Yke Schotanus (schrijfdocent) en Patria Diaz (huisarts en dichteres). De Friese dichters organiseren het evenement samen met Remco Langeler uit Nuenen, die op Instagram actief is als Rumor.nl. Het is de bedoeling om er een jaarlijks terugkerend evenement van te maken.