Fototentoonstelling “ZEGER” en poëzie in zeefdruk, aquarel en houtskool in Joure

JOURE - In gemeentehuis Heremastate in Joure is tot 8 oktober een bijzondere tentoonstelling te zien: een selectie uit de foto’s van de vorig jaar overleden fotograaf Zeger Bax. Hij begon op latere leeftijd met fotograferen en maakte er daarom nooit zijn beroep van. Maar, hij werd wel in het laatste kwart van de vorige eeuw met zijn doka een belangrijke en verbindende figuur in de Haarlemse fotowereld. Hij exposeerde vaak en werkte mee aan verschillende fotoboeken.

Bij zijn overlijden liet hij honderden foto’s na aan zijn zoon Guus. Guus Bax werkte jarenlang als ambtenaar op het Gemeentehuis in Joure. Hij kwam op het idee om juist daar in samenwerking met de Stichting Kunst en Keur als eerbetoon aan zijn vader een overzichtstentoonstelling te organiseren met als titel ZEGER

Om een representatieve selectie te kunnen maken uit al die foto’s riep hij de hulp in van een aantal collega’s en vrienden van zijn vader: Marijke Diel, Ronald van Wagtendonk, Ron Moeilijker en Zegers leermeester Machiel Botman. Zij kwamen met z’n vieren een dag naar Joure om foto’s uit te zoeken die samen een goed beeld vormen van het veelzijdige werk van Zeger Bax. Het resultaat van hun werk is een gevarieerd overzicht van bijzondere opnames en perfecte bariet- en gomafdrukken als hommage aan hun collega en vriend.

De officiële opening van de tentoonstelling is op vrijdagmiddag 10 juni om 15.00 uur op het Gemeentehuis in Joure. De opening zal worden verricht door Guus Bax. Machiel Botman had graag aan de opening willen meewerken, maar hij zit de hele maand juni in Parijs om aan de uitgave van zijn nieuwste fotoboek te werken dat binnenkort in Amerika uitkomt.

Bibliotheek Joure: Poëzie in zeefdruk, aquarel en houtskool

De samenwerking tussen kunstenares Vera van Loon (1951) en Jan Sibbel (1954), dichter en boekhandelaar in ruste in Langweer, begon in de jaren negentig. Het was in hun Haagse tijd en dat is te zien en te lezen in de zeefdrukken en aquarellen. Van 13 juni tot 8 oktober is de expositie Poëzie in zeefdruk, aquarel en houtskool te zien in de bibliotheek van Mar en Fean in Joure.

De eerste serie van kunstenares en dichter bestaat uit pentekeningen en jeugdgedichten voor alle leeftijden. Volgens de dichter kan, hoeft en moet misschien zelfs geen onderscheid te worden gemaakt tussen kunst voor jeugd volwassenen. Met de in eenvoud uitblinkende en verrassend interpreterende pentekeningen bij de gedichten ‘ondertekent’ de kunstenares die bewering. Bij de poëzie en aquarellen zijn de illustraties echter letterlijk meer dragers geworden van de gedichten. Abstracter en intuïtiever schemeren ze als het waren door de gedichten heen.

Geïnspireerd door kunstenares Vera waagde dichter Jan zich de afgelopen jaren aan eigen illustraties in houtskool bij zijn poëzie. Zijn houtskoolportret van de dochter Fernado Pessoa wordt geflankeerd door twee gedichten over hem. Een ode aan de dichter die hij misschien wel het meest bewondert.

De exposities zijn georganiseerd door Stichting Keunst en Keur www.keunstenkeur.nl