FOTO'S / Eindelijk was daar de vijfde editie van Frysk op Riis

RIJS - Na lang wachten was het zondag eindelijk zover, de vijfde editie van Frysk op Riis. Het Fries- en streek friestalig festival stond aanvankelijk gepland voor begin juli vorig jaar, maar de coronacrisis gooide roet in het eten.

Het festival werd verplaatst naar het eerste weekend van juli dit jaar, maar die datum kwam volgens de organisatie, ondanks de versoepelingen, nog net te vroeg. Daarom werd besloten Frysk op Riis op 22 augustus te houden. Toen was het slechte weer echter de spelbreker. Daarop werd het festival een week doorgeschoven.

Plaats van handeling was wederom het fraaie decor van de Teatertún in Rijs. Het publiek genoot onder tentjes en waar nodig paraplu's van de diverse muzikale acts die hen werden aangeboden. De opening werd gedaan door Jilt, de band om zanger/muzikant Jilt Heidstra.

Vervolgens trad de band Reizger in een nieuwe bezetting op, gevolgd door singer/songwriter Gurbe Douwstra met als begeleiding Johanna van der Veen, Jan de Vries en Wander van Duin, het trio waarmee hij ook zijn theater-liedjesprogramma TePlak brengt. Ook Grytz & Grize, deze keer tot trio aangevuld met Jan Hoekstra, gaven acte de presecence. De afsluiting was in handen van Jaap Louwes en de Losse Binde.

Frysk op Riis heeft, dankzij de vorige edities, inmiddels een belangrijke functie voor de Friese en streek friestalige muziek en is daarmee een vaste waarde geworden op de jaarlijkse evenementenkalender.