FOTO'S / Voorjaarsconcert Frysk Senioren Orkest en shantykoor De Headammers

BALK - Vrijdagavond gaven het Frysk Senioren Orkest (FSO) en shantykoor De Headammers een voorjaarsconcert in De Paedwizer in Balk. Vanwege de oorlog in Oekraïne werd begonnen met het Oekraïens volkslied waarbij alle aanwezigen uit respect gingen staan.

De Headammers vervolgden daarna met het zeemanslied 'Molly Malone'. Dit nummer werd opgedragen aan Piet de Jong, fervent muziekliefhebber en zanger die onlangs overleed. Hij was eigenlijk de initiator van dit gecombineerde voorjaarsconcert. Na 'Molly Malone' bracht het koor nog een aantal vrolijke zeemansliederen op shanty wijze ten gehore.

Het Frysk Senioren Orkest startte vervolgens met Koraal No:62 'Nader mijn God tot U', eveneens ter herinnering aan Piet de Jong. Het FSO, dat zoals de naam al zegt uit senioren bestaat, is dit jaar 40 jaar actief. Dat zal nog gevierd gaan worden.

De gemiddelde leeftijd is wel iets hoger dan 55 jaar. Een mevrouw van 90 jaar speelt nog steeds mee, een echte liefhebber dus. Een vrolijke wals of een wat serieuzer stuk, het FSO draait er de hand niet voor om. Al snel was het tijd voor de pauze, waarbij de leden van het orkest en koor graag voorrang wilden bij de bar, dit vanwege de droge mond natuurlijk. De leden van het orkest een bakje koffie, de leden van het shantykoor een alcoholische versnapering waarschijnlijk.

Na de pauze ging het shantykoor vlot van start met vrolijke doch melancholische liedjes. Ze sloten af met het lied 'Fries om útens', dat prachtig ten gehore werd gebracht. Daarna was het weer de beurt aan het FSO dat het concert afsloot met een gezamenlijk uitvoering van het lied 'Conquest of Paradise'. Voor zowel shantykoor, orkest als het publiek was het een zeer geslaagde avond.

Tekst en foto's Folkert Folkertsma