FOTO'S - Vanavond geen Friese Ballonfeesten, opening woensdag met prachtig schouwspel

JOURE - Er vallen nu bakken water uit de lucht en dat blijft vandaag ook zo. De organisatie van de Friese Ballonfeesten heeft daarom besloten om de tweede avond te annuleren. Gisteravond was het anders, de omstandigheden waren toen prima. Daar was de organiserende stichting onder voorzitterschap van Herman Kleinsmit blij mee.

Het betekende dat de 35e editie van start kon gaan met het opstijgen van de kleurrijke heteluchtvaartuigen. Dat werd voorafgegaan met een defilé door de Midstraat. Na de opening door burgemeester Fred Veenstra en het spelen van het Frysk volkslied werd de Nutsbaan gereed gemaakt om te 'launchen'. Ballonteams uit binnen- en buitenland haalden hun manden en ballonnen uit de wagens, waarna werd gestart met het inlaten van de koude lucht en daarna het verwarmen met de branders.

Bier over ballonmand
Terwijl alle crews druk waren, werd de nieuwe Brouwerij Bjuster ballon door de eerste burger van De Fryske Marren gedoopt met het nodige bier. Inmiddels hingen er al heteluchtballonnen van collega's boven de skyline van Joure. Daar voegden zich ook nog special shapes als een hond, beer, telefooncel en een hamburgermenu van fastfoodketen Mc Donalds bij.

Terwijl het al donker werd verschenen en miniatuur heteluchtballonnen op de baan en liet de gigantische motor zich nog aan het publiek zien. Na twee jaar coronapauze een geslaagd begin voor de Friese Ballonfeesten, al zal er met het annuleren van de donderdag wel sprake van teleurstelling zijn.

Fotografen Ricardo Veen en Douwe Bijlsma maakten een uitgebreide reportage.