FOTO'S / QR paaltje 'De Tsjûkemar by del' onthuld: verwondering en bewondering

ECHTEN - Zaterdag werd bij de haven in Echten het eerste QR paaltje van 'De Tsjûkemar by del' onthuld door burgemeester Fred Veenstra. De tien paaltjes met codes zijn onderdeel van de fietstocht om de Tsjûkemar en zijn naast in Echten ook te vinden in onder andere Follega, Oldeouwer en Rohel.

De route is een initiatief van Kunst & Meer. De stichting gaf fotografe Conny Kitschmann uit Lemmer de opdracht om unieke sfeerfoto’s van het meer te maken. Die prachtige beelden zijn na het scannen van de QR codes met een smartphone te zien, met daarbij een passend gedicht, meer informatie en het routekaartje.

Voor de onthulling kwam burgemeester Veenstra op het skûtsje de Trije Doarpen van Echtenerbrug over de Tsjûkemar naar de haven van Echten. Na aankomst werd door Conny Ktschmann verteld hoe ze tot de gemaakte foto's is gekomen. Ook werd het gedicht 'Tsjûkmar' van Freark Dam voorgedragen.

Lokale landschap
De burgemeester gaf in zijn toespraak aan dat de foto-fietsroute je meeneemt in ,,verwondering over en bewondering voor het landschap in de eigen omgeving. De kunst, foto's en gedichten kunnen ons daar in pakken.'' Die gedachte past goed bij de tocht langs mooie vergezichten, historische plekken en door bijzondere landschappen. De Tsjûkemar en omgeving heeft prachtige gebieden waar rust, ruimte en schoonheid nog volop te vinden zijn, zoals de organisatie het omschrijft.

Meer info is te vinden op www.detsjukemar.nl/qr-paaljes-route/