FOTO'S / Na zoektocht en restauratie ‘Guess Who I saw Today’ terug in Joure

JOURE - Het schilderij ‘Guess Who I Saw Today’ kwam dinsdag na een zoektocht en restauratie terug in gemeentehuis van De Fryske Marren. Het werk van kunstenaar Harry Knopperts werd door hem aangeboden aan wethouder van cultuur Roel de Jong.

Na de vele omzwervingen was restauratie noodzakelijk, mede omdat het uitgebreid wordt beschreven in het boek dat kunsthistoricus Robbert Nachbahr schrijft over de 50 jarige loopbaan van de beeldend kunstenaar. Het schilderij is een belangrijk vroeg werk in zijn oeuvre, het vormt het sleutelstuk.

Omzwervingen
Het schilderij is gemaakt in 1977 en aangekocht in 1982 door de Rijksdienst via de BKR-regeling. Deze regeling werd in het leven geroepen door de Nederlandse overheid en voorzag kunstenaars van een inkomen in ruil voor hun diensten of kunstwerken. Het schilderij is in 1992 overgedragen aan de gemeente Gaasterlân-Sleat. Daar heeft het schilderij een tijdje gehangen maar na de fusie in 2014 is het schilderij in de opslag gegaan.

Zoektocht
Het was even zoeken toen gemeente De Fryske Marren het verzoek binnenkreeg. Wethouder De Jong is dan ook blij dat het gelukt is: ,,Door de fusie in 2014 zijn diverse werken genummerd en opgeslagen. Dankzij het verzoek van Nachbahr hebben we het kunstwerk weer in het vizier.” Helaas is het werk door de omzwervingen beschadigd geraakt en moest het gerestaureerd worden.

Kunsthistoricus Nachbahr: ,,Ik schrijf een boek over het werk van beeldend kunstenaar Harry Knopperts waarin ook een oeuvrecatalogus wordt opgenomen. Het schilderij is het sleutelstuk in het vroege oeuvre van Knopperts. Voor mijn boek is het natuurlijk wel belangrijk dat het werk intact is. Ik ben dan ook blij dat Knopperts het in opdracht van de gemeente wilde restaureren.” Het boek wordt dit najaar gepresenteerd.

De kunstenaar
Harry Knopperts werkt inmiddels 50 jaar als professioneel beeldend kunstenaar. De laatste jaren krijgt hij in kunsthistorische kringen steeds meer waardering (oud-hoofddirecteur van het Rijksmuseum Prof. dr. Henk van Os noemde zijn werk in 2013 'verbluffend'). De Musea Deventer bezitten met circa dertig stuks de grootste museale collectie van zijn werk, maar werk van Knopperts is ook opgenomen in de collecties van het Amsterdam Museum en het Coda in Apeldoorn en in talloze particuliere collecties in Nederland en het buitenland.

Tentoonstelling
Tijdens de bijeenkomst werd door Keunst en Keur spontaan het idee gelanceerd om van het werk van Harry Knopperts een tentoonstelling in gemeentehuis te maken. De kunstenaar accepteerde dit aanbod graag. De expositie zal zoals het plan nu is op nader te bepalen moment plaatsvinden. Keuns en Keur staat voor het bevorderen van kunst- en culturele activiteiten in Joure en omstreken. Zij zullen samen met de gemeente ook kijken wat de beste plek voor 'Guess Who I saw Today' in Heremastate is om te voorkomen dat het wederom in de vergetelheid raakt.