FOTO'S / Live Merke Radio zorgt toch nog voor wat Sint Nykster Merke sfeer

SINT NICOLAASGA - Moesten ze nou helemaal niets organiseren of in ieder geval een deel van de feestverlichting plaatsen. Het bestuur van de Vereniging voor Volksvermaken in Sint Nyk heeft zitten dubben nadat ze de 2020 editie van de Sint Nykster Merke door het coronavirus niet door kon laten gaan. Na wat brainstormen kwamen de bestuursleden op het idee om zelf radio te gaan maken. 

Na de nodige voorbereidingen in het hoofdkantoor aan de Gaastweg, ging Live Merke Radio donderdagochtend de lucht in. Gedragen door een groep trouwe sponsoren, die de VVV ook nu blijven steunen.

,,Ús lieve heer is in Sint Nykster!''
De start om 10 uur gaf een dubbel gevoel. Aan de ene kant het enthousiasme van de groep voor de radio-uitzending, aan de andere kant het gemis van drie dagen volop dorpsfeest met als hoogtepunt de Allegorische Optocht. Het gezegde dat in het dorp vaak tijdens de feesten klinkt ,,Ús lieve Heer is in Sint Nykster!'' ging ook nu weer op.
Normaal gesproken betreft die uitspraak het feit dat het mooi weer is. Nu was het omgekeerde het geval, een groot deel van de dag kwam er hemelwater van boven. Daar was menig dorpsbewoner niet rouwig om, stel je voor dat de zon ook nog eens volop geschenen had, dan was het gemis van het jaarlijkse feest nog groter geweest.

Toch een merkesfeertje
Met drie dagen, tot en met zaterdag 18.00 uur, wordt er door de VVV op een creatieve en coronaproof manier toch nog voor een merkesfeertje gezorgd. Het idee heeft gaandeweg steeds grotere omvang gekregen. In het bestuursonderkomen annex opslag is een podium gebouwd voor verschillende live optredens, er staan camera's opgesteld om het gebeuren op internet te streamen en in de kassahokjes wordt de uitzending aan elkaar gebreid door presentatieduo's.

Speciaal verslaggever Jori Allegori
Er gaan rappe reporters op pad, waaronder speciaal verslaggever Jori Allegori die over de uitzending een humoristische sausje giet. De versierde Merke Radio bolide brengt rondrijdend de muzikale gezelligheid ook het dorp in. De leidraad voor de internetuitzending is het merke programmaboekje, met onder andere een bezoek van het traditionele draaiorgel en de kinderdisco. Ondanks het schrappen van onder andere de optocht, waren er toch ploegen die de weg op gingen met een alternatieve praalwagen. Toch groot vermaak van omstanders op afstand reden de KPJ en DVO hun rondes door het dorp.

Kip met patat
Ook op andere plaatsen in Sint Nyk gaat het dorpsfeest niet ongemerkt voorbij. Bij katholieke basisschool It Klimmerblêd genoten de kinderen volop van het ringsteken en petjeballen. Volgens Corien Rondaan van zorgcentrum Doniahiem staan daar de reguliere Sint Nykster Merke ingrediënten, waaronder het merkemenu met kip en patat, op het programma. CBS de Paedwizer haalde donderdag alle creativiteit uit de kast met een grote optocht in school en dat onder leiding van de speciale jeugd VVV.

Live Merke Radio wordt zaterdag afgesloten met een spetterend optreden van de coverband die weet wat een merkefeest bouwen is, Exposure. Alles is te volgen via ww.merkeradio.allegorischeoptocht.nl
Koop lokaal - bij onze vrienden

Agenda De Fryske Marren

Wees loyaal – aan onze vrienden