FOTO'S / Kleine groep Idskenhuisters ziet Oranje verliezen in De Stjep

IDSKENHUIZEN - Voor het eerst sinds lange tijd was De Stjelp in Idskenhuizen weer open voor het publiek. De stichting achter het dorpshuis besloot om de wedstrijd Nederland - Tsjechië op groot scherm te vertonen. Binnen en buiten werd passende versiering aangebracht. De Idskenhuisters werden uitgenodigd om onder het genot van een drankje de EK-wedstrijd te volgen. Een kleine groep liefhebbers gaf er gehoor aan.

,,We vinden het belangrijk om te laten zien dat we er weer zijn. Daarom hebben we er voor gekozen om van deze mogelijkheid gebruik te maken door de voetbalwedstrijd op groot scherm te laten zien. Mensen moeten er blijkbaar weer aan wennen dat we open zijn. Het kan ook zijn dat men nog wat behoudend is na zo'n lange periode van coronamaatregelen. Maar goed, de start is er'', aldus Hendrik Visser van De Stjelp.

Spaarsaldo aangesproken
Ook de inkomsten zijn bij het dorpshuis weer van harte welkom. ,,Doordat we lang dicht moesten, kwam er geen geld binnen. Bepaalde kosten zijn wel doorgegaan, daarvoor moest het spaarsaldo worden aangesproken. Eén geluk hebben we wel, voor de coronacrisis zijn er zonnepanelen op het dak gelegd waardoor we nu onze eigen stroom opwekken'', vertelt Visser in de rust. Het staat dan nog 0-0.

Wordt moeilijk
Tien minuten na het begin van de tweede helft krijgt Matthijs de Ligt rood voor het maken van hands. Voor de volgers in De Stjelp is het dan wel al duidelijk dat het moeilijk gaat worden tegen de Tsjechen. Die gedachte wordt in de 68e minuut bevestigd als Thomas Holes de eerste treffer voor Tsjechië maakt. Er is dan nog enige hoop, maar ook niet meer dan dat, rekening houdend met de man minder voor Oranje. In de tachtigste minuut is het over als Tsjechië wederom scoort.

Na het laatste fluitsignaal blijkt dat niemand de juiste uitslag voorspelt heeft. Hendrik Visser besluit dat de oranje voetbal gewonnen is door Geertje Hoekstra, aangezien zij als enige twee doelpunten voor Tsjechië op heeft geschreven.