FOTO'S / Hoofd van landarbeider Pier Lupckes rolde weer in Sloten

SLOTEN - In 1588 vielen de Spanjaarden per bierschip de vestingstad Sloten binnen: het begin van de Slag om Sloten. De Spaanse invallers kregen daarbij hulp van landarbeider Pier Lupckes uit het nabijgelegen Tjerkgaast.

Onder het toeziend oog van veel publiek op de kade aan It Djip spreekt de rechter na het horen van getuigen uit dat Lupckes schuldig is aan verraad. De straf die hij, na nog om genade te hebben gesmeekt, krijgt is publiekelijk onthoofding. Het is beul Koos Meedogenloos die het hoofd van Pier Lupckes laat rollen waarna deze aan het volk wordt getoond.

Het naspelen van de historische slag maakte onderdeel uit van het Kijkfeest Sloten. Op de Weide streden ridders tegen elkaar en gaf de Compagnie van Brederode demonstraties. Tussen het publiek door liepen in de tijd passende straatartiesten, kwakzalvers en muzikanten. In de hele stad was er volop reuring met in iedere steeg de sfeer van de 16e eeuw.

Het historische spektakel wordt eens in de vier jaar gehouden. Kijk voor alle foto's op de Facebookpagina van GrootDeFryskeMarren, klik deze link www.facebook.com/GrootdeFryskeMarren