FOTO'S / Gevelstenenboek van Joure gepresenteerd: achter iedere steen een verhaal

JOURE - In Museum Joure heeft schrijver Piet Postma een nieuw boek gepresenteerd dat weer een steentje bijdraagt aan de geschiedenis van Joure: Gevelstenen in de vlecke Joure. Het eerste exemplaar is aangeboden aan Histoarysk Wurkferbân Skarsterlân, samen met een dit jaar ontdekte 18e-eeuwse gevelsteen met het wapen van de familie Vegelin van Claerbergen.

In het verleden vormden de telgen Vegelin van Claerbergen een familie van grietmannen en burgemeesters met veel grondbezit in de provincie. Ze woonden lang te Joure op Heremastate. "Daarom dacht ik: eigenlijk moet de steen naar Joure," zegt Postma. "Hier hadden ze zoveel bezittingen."

Waar komt de Vegelinsteen?
De steen wordt voorlopig bewaard door Histoarysk Wurkferbân Skarsterlân, dat onderdeel is van Museum Joure. Daar is de steen ook in klein gezelschap overgedragen. Wel op voorwaarde dat als gemeente De Fryske Marren het nog wil herplaatsen op een openbare locatie, de steen dan weer een zichtbare plek mag krijgen. Een gesprek met de gemeente in de zomer is echter nog op niets uitgelopen, al was burgemeester Fred Veenstra aanvankelijk enthousiast.

Zichtbaar
Postma had gehoopt dat de steen een plek kon krijgen in zorgcentrum De Flecke, dat vanaf de 18e eeuw van de familie Vegelin van Claerbergen was. Maar dat is tot nu toe niet gelukt, al staat de deur nog op een kier. "In een depot wordt de steen goed bewaard, maar zo ziet ook niemand 'm. Het mooiste zou zijn dat de steen in het zicht komt voor de Jouster bevolking," vindt Postma.

Oud-onderwijzer Postma is niet alleen actief voor de stichting Archief- en Documentatiecentrum voor r.k. Friesland, maar ook voor het Historisch Centrum Franeker. Daar bracht architect Niek Adema begin dit jaar de gevelsteen binnen. De steen stond al ruim 20 jaar in zijn garage en kwam bij de Stichting tot Behoud van het Franeker Staddschoon vandaan. Er is wel bekend dat er vier zonen van de familie Vegelin van Claerbergen in Franeker hebben gestudeerd. Maar het blijft gissen waar de steen nu echt vandaan komt.

Postma woont ook in Franeker, maar is in Joure opgegroeid. Hij schreef eerder ook al een boek over gevelstenen in Franeker. Daar zijn meer oudere stenen te vinden omdat die stad ook al een stuk ouder is. Maar toch verwonderde het Postma hoeveel stenen hij nog in Joure aantrof. Want in het nieuwe boek over Joure staat niet enkel het verhaal van de Vegelinsteen. Er zijn zo'n 140 stenen gevonden en beschreven: van oude, verweerde stenen tot strakke plaquettes op moderne huizen. Achter iedere steen zit een verhaal van mensen uit het verleden.

Stenen als doorkijk naar het verleden
Sommige stenen zijn goed verborgen. Zo zit er een gevelsteen uit 1647 met een paard en een roskam verstopt in een steeg achter de Midstraat, waar ooit de Roskamreed en een logement met paardenstalling waren. Andere stenen zijn minder imposant: zo is er in de Groenendalstraat een baksteen te vinden uit 1871 met de ingekerfde initialen van een meisje dat maar vijf jaar oud werd.

Postma: "Ik heb sinds het boek gedrukt is alweer een tip gekregen over een steen die er nog niet in staat. Dus er komen vast nog meer aanvullingen, wie weet kunnen die mee voor een tweede druk."

Bron: Omrop Fryslân / Sian Wierda
Koop lokaal - bij onze vrienden

Agenda De Fryske Marren

Wees loyaal – aan onze vrienden