FOTO'S / Emily Diepeveen bij afscheid It Toanhûs vol verbazing

JOURE - Met de opening van de expositie 'Een parel van Vermeer' nam Emily Diepeveen afscheid als directeur van It Toanhûs. Officieel droeg ze het stokje na zes jaar leidinggeven aan het centrum voor de kunsten in De Fryske Marren op 1 mei al over aan Johannes Terpstra.

Met het doorknippen van een lint opende ze dinsdag de tentoonstelling van kunstwerken door Toanhûs cursisten in de Hobbe van Baerdt Tsjerke in Joure. De werken zijn een interpretatie of een kopie van het wereldberoemde schilderij van Johannes Vermeer. Ze zijn vandaag, vrijdag 2 juni, nog te bewonderen van 15.00 tot 20.30 uur.

Lezing Vermeer
Naast de officiële opening werd er ook een lezing over Vermeer gehouden door docent kunstgeschiedenis en kunstbeschouwing Iris Rijnsewijn. Tussendoor waren er muzikale intermezzo's en Emily Diepeveen ging in gesprek over de waarde van kunst in de samenleving. Aan haar eigen kantoortafel schoven Iris Rijnsewijn, Iris Nutma van Museum Joure, directeur Rabobank Utrecht en lid van de Raad van Toezicht van It Toanhûs Rients Schuddebeurs en wethouder Janita Tabak aan.

Vol verbazing
Na een toespraak van Schuddebeurs was het tijd voor een verrassing. Het koor waar Emily Diepeveen dirigent van is kwam de kerk in om een speciaal lied te zingen. Terwijl zij samen met haar man vol verbazing toekeek, stond Vivace Koor Joure voor deze keer onder leiding van één van hun dochters.

Diepeveen, die al sinds 1995 aan It Toanhûs verbonden was, gaat genieten van haar pensioen.