FOTO'S / Doarpskultuerhûs de Spylder in Warns viert 20-jarig bestaan met 'Ferhaleflagge'

WARNS - Doarpskultuerhûs De Spylder is een voormalig Gereformeerde Kerk in Warns die begin deze eeuw is omgetoverd naar een Dorpscultuurhuis. Nu, twintig jaar later, was het tijd voor een jubileum. Origineel idee was om een 'Ferhaleflagge' te maken van allerlei stukjes stof, aangeleverd door de inwoners van Warns. Uiteraard met een bijzonder verhaal voor of van degene die het aangeleverd heeft. Dat dit een behoorlijk klus is geweest mag duidelijk zijn. Ook omdat die verhalen zijn opgeschreven en gepubliceerd in het jubileumboek. Het is te koop is voor 12,50 euro bij De Spylder en een collectors item natuurlijk.

Wethouder Bauke Dam, verantwoordelijk voor onder andere de dorpshuizen, was namens de gemeente Súdwest Fryslan gekomen om de 'Ferhaleflagge' te onthullen. Na een inleidend verhaal werd de vlag gehesen en kon iedereen de vlag bewonderen en hun “eigen” stuk vlag te zien wapperen. Wapperen, dat deed de vlag, want ondanks het formaat en de gewichten om de vlag strak te houden had de wind er goed vat op. En dat is natuurlijk ook de bedoeling.

Vrijwilligers eerste uur
Het hijsen van de vlag werd gedaan door Tjitte Agrocola en Rein Dijkstra, vrijwilligers van het eerste uur. Het eerste exemplaar van het boek werd vervolgens aangeboden aan Nynke Valk. Nynke heeft destijds De Spylder geopend als jongste dorpsbewoner met de toenmalige oudste dorpsbewoner. Inmiddels is Nynke dus een jonge vrouw van twintig jaar. Enkele inwoners van Warns vertelden hun mooie ontroerende verhaal aan het publiek.

Getoost en geproost
Na opening was er een mini theatervoorstelling waar bezoekers in groepjes van vijf personen aan mee konden doen. Als afsluiting kon er aan de bar, waar beheersters Willemieke Dijkstra en Anneke Piersma de prosecco al klaar hadden staan, getoost en geproost worden op het jubileum. Muzikale omlijsting was van Bruno Rummler, de Friese troubadour die zijn try out voorstelling van zijn nieuwste theatershow met eigen nummers “Bruno biecht op” ten gehore bracht. Bij mooi weer kan de Ferhaleflagge vooraan De Spylder bewonderd worden, met minder weer hangt hij binnen.

Tekst en foto's: Folkert Folkertsma