FOTO'S / Cultureel seizoen De Fryske Marren geopend met UITfestival

DFM - Dit jaar trapten de gemeentes Súdwest-Fryslân en De Fryske Marren voor het eerst het culturele seizoen gezamenlijk af tijdens het UITfestival Waterland van Friesland (WVF). In Joure, Balk en Lemmer werd zaterdag het veelzijdige en spraakmakende culturele aanbod van de regio gepresenteerd.

In Balk vond de opening van het culturele seizoen plaats. In de katholieke Ludgeruskerk was het koor X jong (red. uit te spreken als Ik Sjong) aanwezig om de opening luister bij te zetten. Een vrolijk koor met jonge dames die met enthousiasme en overtuiging zingen. Daar was de katholieke kerk een mooie locatie voor.

Ogen open
Wethouder Janita Tabak, die een drukke dag had door in de ochtend Monumentendag te openen, sprak de aanwezigen toe en wees op het belang van kunst en cultuur. Lang niet iedereen vind dit belangrijk en heeft er gemeenschapsgeld voor over. Als voorbeeld haalde ze haar eigen vader aan. Die vond het allemaal niks, en had er dus ook niks mee. Tot hij er achter kwam dat boeken en verhalen eigenlijk ook cultuur is wanneer het voor het voetlicht wordt gebracht. Dat opende zijn ogen. Iedereen heeft weer een eigen smaak en voorkeur.

Na de opening kon het publiek verder genieten van de vele koren, muziekkorpsen, zangers en andere optredens in Joure, Lemmer en Balk. In die laatste plaats gaf muziekkorps Concordia aan het einde van de middag nog een prachtig optreden en liet horen wat ze in hun mars hebben.

Mede door het weer was het voor de aanwezige liefhebbers een mooie dag. Inmiddels is UITfestival al een jaarlijks terugkerend evenement waar op alle locaties veel mensen op afkomen.

Tekst en foto’s Folkert Folkertsma Kijk voor alle foto's op www.facebook.com/grootdefryskemarren