FOTO'S / Coronasluiting De Buorkerij in Terherne ten goede benut

TERHERNE - Waar de coronacrisis voor veel dorpshuizen negatief heeft uitgepakt, werd in Terherne de sluiting ten goede benut. In anderhalf jaar tijd heeft dorpshuis De Buorkerij een ware metamorfose ondergaan.

,,Ruim een jaar terug zijn we begonnen aan de renovatie van ons Dorpshuis de Buorkerij. Er is heel veel werk verzet, door veel mensen van allerlei bedrijven, maar vooral ook door onze eigen vrijwilligers en het resultaat mag gezien worden!!!'', staat er in de uitnodiging te lezen. Menig nieuwsgierige kwam de renovatie vrijdag bekijken.

Op de vraag wat er allemaal aangepakt is, antwoord Meint Pebesma van de beherende stichting trots ,,Je kunt beter vragen wat er niet gedaan is.'' Grootste direct zichtbare veranderingen zijn twee dakramen die voor extra licht in de boerderij zorgen, de vloer die vlak is gemaakt met twaalf centimeter beton, het nieuwe laminaat, de glazen toegangsdeuren en de nieuwe bar.

Lampenkappen
Pebesma: ,,De nieuwe inrichting is tot stand gekomen door styliste Rianne Leemburg. Zij gaf op een gegeven moment aan dat er boven de bar hanglampen moesten komen. Ik zei toe, die hebben we nog wel. Nadat de verlichting boven het toneel zo'n zes jaar geleden was vervangen door ledlicht, hebben we de oude lampenkampen bewaard. Die zijn nu weer prima van pas gekomen.''

Verplichte sluiting
De stichting heeft de verplichte sluiting door de coronacrisis gebruikt om de verbouw uit te voeren. ,,Als we alle werkzaamheden hadden moeten doen terwijl de evenementen in het dorpshuis door hadden moeten gaan, dan hadden we dit prachtige resultaat niet voor elkaar gekregen. Nu hadden vrijwilligers en ingeschakelde bedrijven de handen vrij.''

De werkzaamheden waren nodig. Het interieur was al jaren niet gemoderniseerd. De kozijnen in het voorhuis waren aan vervanging toe, waarmee er meteen dubbel glas in geplaatst kon worden. Ook was bijvoorbeeld de keuken van het dorpshuis aan vernieuwing toe. Het totale project heeft 120.000 euro gekost en is mede tot stand gekomen door subsidies.