FOTO'S / Beeld Kaskade onthuld in Joure, start expositie Rondom 'Kaskade'

JOURE - Met medewerking van de kunstenaar Klaas Gubbels werd zaterdag zijn beeld 'Kaskade' onthuld. Voor de officiële handeling sprak de inmiddels 86-jarige Gubbels de aanwezigen toe. Hij vertelde ,,Ik heb de pech of juist het geluk dat ik nog altijd zo gepassioneerd van kunst maken ben.'' Dat betreft niet alleen grafische werken, maar de kunstenaar maakt bijvoorbeeld ook collages, foto's en beelden van glas. Zijn favoriete object is de koffiekan, zoals ook het rode stalen beeld in het parkje bij Museum Joure.

De onthulling werd gedaan door John Brands, voorzitter MT Nederland van Jacobs Douwe Egberts. Brands, die kleur van 'Kaskade 'prima vindt passen bij de verpakking van zijn aroma rood koffiepakken, knipte een lint door. Erachter stond Klaas Gubbels die volop van het moment genoot. Het beeld 'Kaskade' is zes meter hoog en bestaat uit grote gestapelde en geverfde koffiekannen.

De onthulling was ook meteen het startsein voor de expostie met als titel 'Rondom Kaskade', die nog tot en met 15 november in Museum Joure is te zien. Klaas Gubbels gebruikt alledaagse voorwerpen als motief voor zijn kunstwerken. Zijn keuze spitst zich toe op koffie- en theepotten.  Maar ook tafels en stoelen en een fles, schaakbord en krant zijn onderwerpen waar hij zich mee bezig houdt.

Zoektocht naar eenvoud
In zijn schilderijen, beelden, grafiek en objecten streeft hij naar de essentie, naar de 'waarheid' van het kunstwerk. Zijn zoektocht naar eenvoud maakt hem tot een van de toonaangevende kunstenaars van ons land. In de expositie is onder andere het tot stand komen van het beeld ‘Kaskade’ te zien. Verder nieuw en eerder werk waarin de kunstenaar de veelzijdigheid van een enkel onderwerp in zijn essentie toont.

Het bijzonder van de plaatsing van 'Kaskade' in Joure is dat de kosten van aankoop en plaatsing helemaal gedragen werden door bijdragen van bedrijven, organisaties en particulieren en dus tot stand komt zonder gemeentelijke subsidie. De crowdfunding en plaatsing is georganiseerd door stichting Jouster Koffiepot.

Voor de expositie geldt de reguliere entreeprijs van Museum Joure, kaarten voor het museum zijn online te bestellen via www.museumjoure.nl
Koop lokaal - bij onze vrienden

Agenda De Fryske Marren

Wees loyaal – aan onze vrienden