Fotoproject 'It gesicht fan Fryslân' officieel van start

Foto It gesicht fan Fryslân

AEGUM - In het centrum van Fryslân, het terpdorp Aegum, vond vandaag de aftrap van het fotoproject 'It gesicht fan Fryslân' plaats.

Bij de kerktoren in één van de kleinste dorpen van de provincie kwamen onder meer Elfstedentochtvoorzitter Wiebe Wieling, voetbalcoach Foppe de Haan en golfcoach Auke Hempenius samen fotograaf Arie Bruinsma. De Sint Nykster heeft samen met zijn vrouw Cynthia het project opgezet.

'It Gesicht fan Fryslan' is gaat over Friezen en Fryslân: wat maakt Fryslân nu eigenlijk zo bijzonder? Het antwoord op die vraag wordt door Arie uitgebeeld in 111 fotoportretten van bekende en onbekende provinciegenoten. De verhalen worden opgetekend door Cynthia. Zij gaat op zoek naar de drijfveren achter de verhalen van de Friezen.

Arie Bruinsma op zoek naar de band van de geportretteerden met het Friese land. "De Friezen zijn heel gelukkige mensen, terwijl ze eigenlijk landelijk het minst te besteden hebben. Dan ben ik zo benieuwd wat ze zo gelukkig maakt", vertelt Bruinsma.

Binding met Fryslân
Het idee voor het project ontstond afgelopen zomer. "Ik ben zelf een Fries en ik kan zelf heel erg genieten als ik in Fryslân rondloop. Als ik een Fries paard zie, dan voel ik me trots." Dan ontstaat de vraag wat een Fries een Fries maakt. "Ik heb een broer in Flevoland wonen, maar die voelt zich een Fries. Hoe kan dat? Wat is er zo bijzonder aan Fryslân dat mensen bindt?"

Herseninfarct
Voor de fotograaf is 'It gesicht op Fryslân' extra bijzonder, omdat dit zijn eerste grote project na zijn herseninfarct in 2018 is. Na een zware tijd van herstel en revalidatie in het UMCG en in Beetsterzwaag zet hij zich nu weer volop in voor de fotografie. Met het project It gesicht fan Fryslân wil Bruinsma laten zien dat hij terug is.

'Kop ervoor'
"Het waren zware jaren. Om iedere dag weer uit bed te komen. Om elke dag te zeggen 'kop ervoor'. In Groningen heeft hij besloten dat hij alles op alles zet om beter te worden. "Dat is redelijk gelukt. Ik loop weer, ik kan weer foto's maken. Daar word ik gelukkig van."

Van de portretten wordt een boek gemaakt. Het boek It gesicht fan Fryslân komt uit op 22 februari 2022. Elf procent van de opbrengst gaat naar het FoppeFonds en ook gaat er elf procent naar KiKa.

Bekijk de reportage van Omrop ryslân op www.omropfryslan.nl/nieuws/1043261-fotograaf-arie-bruinsma-uit-sint-nicolaasga-laat-zich-niet-verslaan-door-tegenslagen

Bron: Omrop Fryslân/It gesicht fan Fryslân