Folkert legt vast! Nachtfotografie Woudagemaal

LEMMER - Ter gelegenheid van Museumnacht Friesland openden zaterdag negentie musea de deuren voor het publiek. Zo ook het Woudagemaal in Lemmer. Met zang en dans, tentoonstellingen in het donker en voorstellingen lieten de musea zich in de hele provincie van een hele andere kant zien. Het motto was
,De Nacht is onze Speeltuin'.

Met die gedachte gingen circa twintig hobby-fotografen het avontuur aan om in de nacht te gaan fotograferen. Beroepsfotograaf Piet Douma verwelkomde de enthousiaste groep en onder het genot van een lekker bakje koffie vertelde hij over fotografie, de nacht en hoe hijzelf op latere leeftijd gepassioneerd fotograaf is geworden. Hij liet voorbeelden zien van wat er mogelijk is en waar je op moet letten.

Leuk en inspirerend
Na de uitleg was het tijd om de nacht in te gaan, het werd al redelijk donker. Een waarschuwing was op zijn plaats om goed uit te kijken waar je loopt en staat, door de regen was het glad en niemand wil in het donker in het IJsselmeer belanden. Leuk en inspirerend om op dit tijdstip zo in het donker door het gebouw te lopen en te ervaren hoe het vroeger was. Met bijgaande foto’s heb ik geprobeerd dat beeld te vangen.

Tekst en foto’s: Folkert Folkertsma