Creativiteit en verbeelding komen tot leven tijdens de 71e Allegorische Optocht

De Allegorische Optocht in Sint Nicolaasga Foto Gewoan Dwaan - Douwe Bijlsma

SINT NICOLAASGA - Op de eerste donderdag van september is het tijd voor het traditionele hoogtepunt van het jaar voor Sint Nyk, de jaarlijkse Allegorische Optocht. Donderdag 7 september wordt het evenement voor de 71e keer gehouden.

Het dorp zal wederom transformeren in een levendige en kleurrijke wereld waarbij de creativiteit en verbeelding van de inwoners tot leven komen. Stuk voor stuk rijdende pronkstukken die gemaakt zijn door buurten, scholen en groepen. Het betoverende schouwspel zal worden omlijst door de klanken van diverse muziekkorpsen en showbands.

Dankzij het aanstekelijke enthousiasme van de deelnemers is de Allegorische Optocht uitgegroeid tot het grootste praalwagenevenement in Noord Nederland.

Een deskundige jury zal de praalwagens beoordelen op diverse criteria, zoals ontwerp, kleurenpalet, verlichting en presentatie. Ook de kleding en het spel op en om de wagens wordt in de beoordeling meegewogen. Het publiek heeft ook een stem in het geheel, door te stemmen op hun favoriete grote en kleine praalwagen voor de publieksprijs. Dit jaar zullen maar liefst 13 grote praalwagens en 9 kleinere exemplaren strijden om de prijzen. De kleinere wagens worden door de jeugd zelf gebouwd.

Ochtend en avond
De optocht zal tweemaal over een afgesloten route in het centrum van het dorp trekken. 's Ochtends wordt het startschot gegeven om 10.00 uur, 's avonds begint het om 20.30 uur. De sfeervolle verlichting op de praalwagens speelt dan een belangrijke rol. Een kaartje voor de ochtend kost € 7,00 en voor de optocht in de avond € 10,00. Kinderen tot en met 15 jaar hebben gratis toegang tot dit betoverende schouwspel.

Muziek
De optocht wordt muzikaal begeleid door verschillende muziekkorpsen. 's Ochtends zullen MPB Euphonia uit Wommels en malletband Oranje uit Bolsward de optocht van een muzikale noot voorzien. 's Avonds zal de malletband Oranje opnieuw schitteren, vergezeld door Pasveer uit Leeuwarden, Jubal uit Zwolle en Advendo uit Sneek. Voordat de avondoptocht begint, zullen de Heegemer Dekdweilers het publiek opwarmen.